Skip Navigation or Skip to Content

Nieuw PVO-product helpt eigenaars vakantieparken verdacht gedrag herkennen

15 mei 2023
1 min leestijd

Kinderen die elkaar opzoeken in speeltuinen, elke dag in het zwembad duiken en opstaan met het geluid van fluitende vogeltjes: veel gezinnen brengen graag hun vrije dagen door op vakantieparken. Maar ook criminelen maken graag gebruik van vakantiewoningen en de anonimiteit die vakantieparken bieden. Zij gebruiken deze parken als dekmantel voor hun criminele activiteiten.

Net zo normaal als BHV

Uit onderzoek van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) blijkt dat bij 64% van de vermogensdelicten diefstal en inbraak een vakantiepark betrokken is. Ook spelen parken soms een rol bij gewelds- en seksuele misdrijven, fraude en witwassen. Exploitanten en eigenaren van vakantieparken hebben in veel van deze gevallen geen idee dat hun park betrokken is bij criminele activiteiten.

Om deze exploitanten en eigenaren bewust te maken van mogelijke signalen van crimineel misbruik, heeft Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Holland een training ontwikkeld. “Onze trainingen zijn bedoeld als preventief middel, om te laten zien dat criminelen en hun gedrag niet op parken thuishoren”, vertelt Josefien Hofstede van PVO Noord-Holland aan het Noordhollands Dagblad. “Voor ondernemers in de toeristische sector moet deze cursus straks net zo ingeburgerd zijn als de BHV-training. Wanneer een nieuw iemand in dienst komt, moet dit verplichte kost zijn.”

Kennis doorgeven

De training wordt op dit moment gevolgd door parkmanagers van elf EuroParcs-vestigingen in Noord-Holland. Wat belangrijk is, is dat deze managers de opgedane kennis weer doorgeven aan hun personeelsleden. Zowel receptiemedewerkers als schoonmakers, groenonderhoud en personeel van de technische dienst. Zo zijn ook deze in staat de signaleren van criminele activiteiten snel te signaleren en weten ze wat ze moeten doen als dit inderdaad het geval is. “Dat een grote keten als EuroParcs als eerste de bal oppakt, is fijn en brengt andere recreatieondernemers met kleine en grote parken wellicht op dezelfde gedachten. We zijn met branchevereniging HiswaRecron in gesprek om dit breder uit te rollen.”

PVO Noord-Holland benadert niet enkel vakantieparken voor het volgen van deze training. De komende tijd worden namelijk ook 200 jachthavens gevraagd deel te nemen aan de training. Ook in jachthavens vinden namelijk criminele activiteiten plaats. Wil je weten wat de signalen zijn van criminaliteit in een haven? Lees dan het artikel ‘Wat zijn de signalen van criminaliteit in een haven?’

Lees meer over de training van PVO Noord-Holland