Skip Navigation or Skip to Content

Hoe herken ik drugscriminaliteit in mijn omgeving?

Bedrijventerreinen, boeren erven maar ook garageboxen zijn geliefd bij criminelen die in relatieve anonimiteit hun criminele activiteiten willen ontplooien. Drugscriminaliteit is zo’n voorbeeld van een criminele activiteit. Het komt regelmatig voor dat een loods, schuur, garagebox of leegstaand pand gebruikt wordt om drugs te produceren. Je kent ongetwijfeld de verhalen van verborgen locaties waar drugs worden geproduceerd of grote hennepplantages die ontdekt worden. Als ondernemer wil je vanzelfsprekend niet daarbij betrokken raken. Daarom is het goed om in een vroeg stadium bepaalde signalen van drugscriminaliteit te herkennen.

In het kort: de signalen

⦁          activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen
⦁          onbekende voertuigen (bestel- of vrachtwagens)
⦁          een chemische geur van anijs, amandel, aceton of ammoniak
⦁          jerrycans en blauwe vaten met chemicaliën of IBC 1.000 liter containers
⦁          afgeschermde deuren of ramen (met purschuim)
⦁          afzuiginstallaties via het dak
⦁          overmatige beveiliging met camera’s
⦁          huurders die alleen contant geld betalen of helemaal niet betalen;
⦁          huurders die zich niet identificeren en afspraken niet vastleggen
⦁          onbekende tussenpersonen die zaken regelen (verhuurmakelaars, notarissen)
⦁          onlogische bedrijfsvoering (geen klandizie of website);
⦁          aanwezigheid van motorbendes

Welke signalen in mijn omgeving kunnen wijzen op drugscriminaliteit?

Vaak kun je bepaalde signalen zien, horen of zelfs ruiken. Zie je veel verschillende mensen komen en gaan rond een bepaalde locatie? Gebeurt dat ook ’s avonds? Dan kan dat verdacht zijn. Hoor je vaak ronkend of zoemend geluid? Dat kan het geluid zijn van afzuiginstallaties. Natuurlijk kunnen ook bonafide bedrijven gebruik maken van afzuiginstallaties, maar het gaat om een combinatie van signalen die jouw vermoedens onderstrepen. Ruik je daarnaast ook een afwijkende geur, vergeleken met de aanwezige bedrijven? Als je alles bij elkaar kunt optellen, dan kun je die signalen aan de politie doorgeven. Maar ook als jouw onderbuikgevoel zegt dat er meer aan de hand is, kan je de politie bellen.

Wat ruik je, als er drugs in de omgeving geproduceerd worden?

Een sterke en wijdverspreide wietlucht is een duidelijke indicatie van een hennepplantage. Daarnaast kunnen chemische geuren wijzen op een productielocatie van drugs of een vervoer- en opslagplaats voor drugs. Denk daarbij aan bijvoorbeeld amfetamines of XTC. Ruik je sterke anijs- of amandellucht, dan kan dat wijzen op de productie van bijvoorbeeld XTC.

Wat zijn amfetamines?

Amfetamines zijn synthetische drugs, die ook wel speed of pep genoemd worden. Deze drugs worden als pillen of in poedervorm verhandeld en worden vaak als partydrugs of prestatiedrugs verkocht.

Wat is XTC?

XTC is de afkorting voor het Engelse woord “ecstasy“. Deze drugs worden in drie verschillende vormen verhandeld: als pillen, poeders, maar ook als kristallen. De pillen kunnen uiteenlopende vormen, kleuren en zelfs logo’s. Deze vorm van XTC wordt vooral tijdens dance evenementen gebruikt.

Drugscriminaliteit: een groot probleem in Nederland

Ja, helaas is de drugscriminaliteit een wijdverspreid probleem in ons land. Drugs vormen een grote geldbron voor criminelen. Dat is een van de redenen dat 90% procent van de georganiseerde criminaliteit in Nederland een link heeft met drugs.
De aanpak van drugscriminaliteit is, landelijk gezien, een gebundelde aanpak door politie, justitie en gemeenten. Helaas speelt Nederland ook een belangrijke rol in de internationaal georganiseerde drugscriminaliteit als het gaat om XTC en cannabis. Daarom is er een nauwe samenwerking op internationaal niveau tussen politie, justitie en douanes, zowel binnen als buiten Europa.

Waar kan ik een melding doen, wanneer ik een locatie waar drugs wordt geproduceerd of drugspand vermoed?

Meld het direct bij de politie: 0900-8844.
Vind je het lastig om dit te melden en doe je dat liever anoniem? Dat kan! Meld het dan anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of via hun website www.meldmisdaadanoniem.nl. Deze organisatie staat los van de politie en waarborgt de anonimiteit van de melder.

Zijn er nog andere signalen waar ik op kan letten?

Heeft een vervallen loods of gebouw ineens ultramoderne beveiligingscamera’s en sloten? Dan is dat het teken van waardevolle goederen. Dat kunnen ook drugs zijn.
Zie je daarbij blauwe vaten en/of IBC-containers? Dan is het verstandig om die locatie aan de politie door te geven.  IBC staat voor Intermediate Bulk Containers. Dit zijn doorzichtige, witte of zwarte plastic containers in stalen frames. Deze industriële containers zijn bedoeld voor transport en opslag van o.a. vloeistoffen en zijn daarom erg populair onder criminelen die drugs produceren.

Bent u geholpen met deze informatie?