Skip Navigation or Skip to Content

Wat zijn de signalen van drugscriminaliteit in mijn verhuurpand?

Verhuur je een loods, bedrijfspand of schuur? Wees dan alert op signalen, die erop kunnen duiden dat jouw vastgoed voor drugcriminaliteit wordt misbruikt. Denk hierbij aan productie en opslag van synthetische drugs of hennepplantages. Als ondernemer wil je vanzelfsprekend niet daarbij betrokken raken. Daarom is het goed om in een vroeg stadium voorzorgsmaatregelen te treffen en bepaalde signalen te herkennen.

Houd regelmatig toezicht

Het verhuren van een bedrijfspand is zoveel meer dan een huurovereenkomst ondertekenen en de sleutel overhandigen. Zorg dat je weet wat er in en om het pand plaatsvindt. Zijn er overdag bedrijfsactiviteiten in het pand? Rij ook eens langs in de avond en leg je oor te luisteren bij de buren. Pikken zij afwijkende signalen op?

Maak vooraf afspraken met de huurder dat je met een zekere regelmaat het pand komt inspecteren. Let bij het controleren van de buitenkant van het pand of er zaken zijn die het bedrijf herkenbaar maken, zoals een logo en bedrijfsauto’s. Scan of er dingen staan die niet passen bij het type bedrijf of afval dat niet past bij de bedrijfsactiviteiten. Heeft de huurder nieuwe sloten geplaatst zodat jij er niet meer in kunt, dat is verdacht. Net als bovenmatig veel bewakingscamera’s. Of een verbouwing aan het pand waarvan jij als verhuurder niet op de hoogte bent gesteld. Luchtkanalen op het dak bijvoorbeeld, kunnen duiden op de productie van synthetische drugs.

Als je in het pand bent, let dan op of de activiteiten die je waarneemt passen bij het soort bedrijf. Komt de inventaris overeen? Check of je in alle ruimtes kunt. Als je een bepaalde ruimte niet in mag of als er geen sleutel is, dan is dat een rode vlag.

Wist je dat....

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) veel informatie biedt over signalen van crimineel gebruik van een pand? Daarnaast geeft het centrum inzicht over de gevolgen ervan en hoe je dat kunt voorkomen. Bekijk de online talkshows Crimineel verpand, daarvan is er ook een drie-delige podcast.

Beluister de 3-delige podcastserie ‘Crimineel verpand'

Wees alert op 'vreemde' geurtjes

Een sterke en wijdverspreide wietlucht is een duidelijke indicatie van een hennepplantage. Daarnaast kunnen chemische geuren wijzen op een productielocatie van drugs of een vervoer- en opslagplaats voor drugs. Denk daarbij aan bijvoorbeeld amfetamines of XTC. Ruik je sterke anijs- of amandellucht, dan kan dat wijzen op de productie van bijvoorbeeld XTC.

Signalen van drugscriminaliteit

Regelmatig zien we de berichtgeving in de media van een opgedoekte illegale hennepkwekerij of een opgerold xtc-lab. Misschien wist de eigenaar van dat pand er niet van, maar de gevolgschade is voor hem.

Toch zal er een geur hebben gehangen die wat prijsgaf. Een wietkwekerij geeft een typerende, indringende hennepgeur af. De productie van synthetische drugs gaat gepaard met een amandel- en anijsachtige geur. Een andersoortig drugslab ruikt naar aceton. Om de geuren te verdrijven, staat er doorlopend een ventilator te brommen en zitten er in het dak ontluchtingspijpen.

Een kwekerij geeft veel warmte af, dat is voelbaar aan vloeren, muren en plafonds. Op de ramen en rolluiken, staat condens. Bij heel koud winterweer, verraden de onbesneeuwde daken dat er een constante hoge temperatuur in het pand is. Het felle licht blijft er altijd branden, daarom zijn de ramen met folie dichtgeplakt.

Aan de buitenkant kun je al direct een onderbuikgevoel ervaren. Het pand lijkt ongebruikt, toch lijkt er iemand aanwezig, maar als je aanbelt doet er niemand open. Op vreemde tijdstippen wordt er gebouwd en gesjouwd. Wie eronder woont, maakt kans op waterschade. En ineens liggen er zomaar ergens in een berm, weiland of bos vaten met afval van drugsproductie, afvoerpijpen of chemicaliën.

Vermoeden van drugscriminaliteit? Kom in actie!

Heb je een vermoeden van drugscriminaliteit in en rond het pand? Dat kun je op verschillende manieren kenbaar maken. Vertel het aan de wijkagent. Als je daar nog geen contact mee hebt, kun je deze hier vinden. Je kunt ook de politie bellen via nummer: 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Ongebruikelijke transacties meld je bij de Financial Intelligence Unit.

Bent u geholpen met deze informatie?