Skip Navigation or Skip to Content

Hoe voorkom ik wapenbezit in mijn horecazaak?

Dansen, uitgebreid lunchen of een avondje aan de bar hangen: als horecaondernemer wil je dat jouw gasten zich prettig en veilig voelen en een fijne tijd hebben in jouw zaak. Wanneer er gasten zijn die wapens op zak hebben, kan dit grote gevolgen hebben voor jou als ondernemer, voor de veiligheid van je personeel en voor die van de andere gasten. Er zijn maatregelen die je kan treffen om de kans op wapenbezit in jouw onderneming te verkleinen.

1. Stel een deurbeleid en huisregels op en maak deze zichtbaar

Stel een deurbeleid en duidelijke huisregels op. In het deurbeleid schrijf je dat als gasten jouw zaak betreden ze zich dienen te houden aan de huisregels. In de huisregels neem je op hoe je wil dat jouw gasten zich gedragen en wat ze kunnen verwachten van jouw personeelsleden. Bijvoorbeeld dat het gebruiken van eigen consumpties verboden is en dat personeelsleden kunnen vragen aan gasten om zich te legitimeren. Maar dus ook dat het in het bezit hebben van wapens verboden is en dat gasten gefouilleerd kunnen worden.

Hang het deurbeleid buiten op, bijvoorbeeld aan de gevel van je pand. Zorg er daarnaast voor dat je huisregels zowel buiten als binnen je zaak zichtbaar zijn.

Koninklijke Horeca Nederland biedt bordjes aan met standaard huis- en gedragsregels: https://www.khn.nl/tools/huisregelbordje

2. Train je personeel

Personeelsleden moeten niet alleen op de hoogte zijn van de geldende huisregels, maar ook toezien op de naleving hiervan. Train hen daarom goed. Leer hen hoe ze gasten om een legitimatie kunnen vragen, welke categorieën wapens er zijn en wat de procedure is als ze een wapen aantreffen.

3. Schaf een horecakluis aan

In een horecakluis, ook wel drugskluis genoemd, kunnen aangetroffen wapens en drugs worden gelegd. Wanneer jij of een personeelslid tijdens bijvoorbeeld het fouilleren een mes aantreft, leg je deze in de kluis. De kluis, helemaal gemaakt van staal, is alleen door de politie te openen. Ook is het niet mogelijk om via de opening in de kluis, waardoor je de verboden goederen in de kluis deponeert, weer wapens en drugs uit te halen. Lees je goed in wanneer je een horecakluis aanschaft want er zijn een aantal regels aan verbonden. Zoals dat je de sleutel van de kluis overdraagt aan de politie.

4. Zoek de samenwerking op

Wapens in de horeca is een groot probleem dat niet door een streng beleid in één horecazaak is op te lossen. Door samen te werken met collega-ondernemers en met private en publieke partijen is het mogelijk de veiligheid in een uitgaansgebied te verbeteren. Platform Veilig Ondernemen kan je hierbij helpen. Lees hier meer over op https://pvo-nl.nl/themas/gebiedsgerichte-aanpak/veilig-uitgaansgebied/

Checklist

De tips in dit artikel maar ook nog aanvullende tips en maatregelen die je kan nemen om wapens in jouw horecazaak te voorkomen lees je in de Checklist Wapencontrole in de Horeca: pvo-nl.nl/downloads/checklist-wapencontrole-in-de-horeca/

Bekijk onze video

Alle tips die genoemd zijn in dit artikel vind je niet enkel terug in de downloadbare Checklist, maar zijn ook te zien in onderstaande animatievideo. In 3 minuten krijgen jij, maar ook je personeelsleden een goed beeld van de acties die jullie zelf kunnen nemen om de veiligheid in je horecazaak te verbeteren.

Bent u geholpen met deze informatie?