Skip Navigation or Skip to Content

1 op de 5 bedrijven leed schade door cyberaanval: verhoog nu je cyberweerbaarheid

28 mei 2025
2 min leestijd

In 2024 kreeg één op de vijf Nederlandse bedrijven te maken met schade door een cyberaanval. Bij grote bedrijven gold dat zelfs voor drie op de tien ondernemingen. Het ging vooral om: financiële verliezen, verlies van gegevens en verstoringen van de bedrijfsvoering...

Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en Marktonderzoeksbureau MWM2 onder 788 bedrijven. Ondanks deze cijfers blijft het vertrouwen in de eigen cyberveiligheid opvallend hoog – vooral bij kleinere bedrijven. Maar dat vertrouwen is vaak niet terecht.

Bedrijven zijn te weinig voorbereid

Veel bedrijven richten zich op basisbeveiliging zoals antivirus en firewalls. Maar dat is niet genoeg. Er ontbreken belangrijke onderdelen:

  • detectie van aanvallen

  • reactie bij een incident

  • herstel na een hack

Zonder die stappen kan de schade snel oplopen. Denk aan verlies van klanten, stilgelegde systemen of gestolen bedrijfsgeheimen. ABN AMRO noemt dit zelfs een strategisch risico.

Nieuwe dreigingen uit onverwachte hoek

Er is nog een ander probleem: bedrijven onderschatten de dreiging van statelijke actoren. Dat zijn hackers die werken namens landen. Zij richten zich steeds vaker op:

  • kritieke infrastructuur (zoals energie of zorg)

  • zwakke schakels in digitale ketens

  • én het midden- en kleinbedrijf (mkb)

Volgens het onderzoek beschouwt slechts 9% van de bedrijven deze groepen als een serieuze dreiging. En dat terwijl zulke aanvallen vaak deel uitmaken van geopolitieke conflicten, zoals spanningen tussen Europa en autoritaire regimes.

Nieuwe Europese regels komen eraan

Europa wil bedrijven beter beschermen met nieuwe wetgeving: de NIS2-richtlijn en de Cyber Resilience Act. Die wetten verplichten bedrijven tot: risicobeheersing, incidentmeldingen en ketenverantwoordelijkheid.

Toch is die wet bij veel bedrijven onbekend:

  • Slechts 2 op de 3 grote bedrijven kent NIS2

  • en bij het mkb is dat zelfs minder dan de helft

Let op: ook mkb-bedrijven kunnen indirect verplichtingen krijgen van klanten die wél onder NIS2 vallen. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze themapagina over deze NIS2 (Cyberbeveiligingswet).

Meer tips? Bekijk onze themapagina over cybercrime

Wil je aan de slag met cyberweerbaarheid in jouw organisatie? Op onze themapagina over cybercrime vind je praktische handvatten, handige checklists en tools speciaal voor ondernemers. Of je nu net begint of je digitale veiligheid verder wilt verbeteren – wij helpen je op weg. Wist je dat je je kosteloos kunt aanmelden voor een evenement of training bij jou in de regio?

Bekijk wat we bij jou in de regio organiseren!