Skip Navigation or Skip to Content

12% van de mkb’ers werd slachtoffer van ransomware

21 mei 2025
2 min leestijd

Sinds enkele jaren neemt de dreiging van ransomware wereldwijd toe, ook binnen het mkb. Maar: met de juiste stappen verklein je de kans dat je slachtoffer wordt. Wij delen in dit artikel een aantal tips die je meteen kunt toepassen.

Uit onderzoek van De Haagse Hogeschool blijkt dat 12% van het midden- en kleinbedrijf (mkb) én 5% van de zzp’ers in Nederland ooit slachtoffer is geworden van ransomware. Ransomware is een vorm van cybercriminaliteit waarbij bestanden worden versleuteld en pas na betaling weer worden vrijgegeven.

Veel ondernemers doen geen melding bij de politie

Opvallend is dat veel slachtoffers het incident niet melden bij de politie. Slechts één op de drie slachtoffers doet dit. In plaats daarvan zoeken ondernemers vaak hulp bij een cybersecuritybedrijf. Ook blijkt uit het onderzoek dat er weinig wordt onderhandeld met de daders. Terwijl sommige ondernemers vooraf denken dat ze zouden onderhandelen, gebeurt dit in de praktijk bijna nooit. Slechts een klein deel betaalt het losgeld.

Waarom wordt er niet betaald of gemeld?

De meeste ondernemers vertrouwen de daders niet, zo blijkt. Ze denken dat ze na betaling hun bestanden toch niet terugkrijgen. Ook spelen ethische redenen mee: je wilt criminelen geen geld geven. Daarnaast hebben sommige ondernemers een back-up, waardoor betalen niet nodig is.

Betaal geen losgeld bij ransomware

De overheid raadt aan om geen losgeld te betalen bij een ransomware-aanval. Er is geen garantie dat je data terugkomt, en je loopt meer risico op herhaling. Het geld dat je betaalt, gebruiken criminelen bovendien vaak voor nieuwe aanvallen op andere bedrijven.

Waarom melden bij de politie wél belangrijk is

Over het melden wordt in het onderzoek het volgende beschreven: bepaalde ondernemers denken dat de politie niets kan doen of lossen het probleem liever zelf op. Toch is het belangrijk om altijd melding te doen. Alleen dan kan de politie inzicht krijgen in de werkwijze van cybercriminelen.

Ben je slachtoffer? Melden kan op verschillende manieren

  • Bij de politie: in Nederland kun je cybercrime melden bij de politie. Dit kan telefonisch via 0900-8844, online via politie.nl, of door langs te gaan bij een politiebureau.
  • Fraudehelpdesk: voor gevallen van fraude en (mogelijke) oplichting kun je contact opnemen met de Fraudehelpdesk. Zij bieden advies en ondersteuning.

Tips voor ondernemers: zo bescherm je jezelf

  • Maak regelmatig back-ups

Zorg dat je belangrijke bestanden op een andere plek opslaat. Bijvoorbeeld in de cloud of op een externe harde schijf.

  • Wees alert op verdachte mails

Klik niet zomaar op bijlagen of links. Controleer altijd de afzender.

  • Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie

Een goed wachtwoord en extra beveiliging (bijvoorbeeld via je telefoon) helpen om je gegevens te beschermen.

Schrijf je in voor een training of bijeenkomst!

Veilig ondernemen. Daar maken we ons sterk voor. Platform Veilig Ondernemen (PVO) helpt jou om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van criminaliteit, zoals cybercrime. Maar we delen ook de juiste kennis en praktische handvatten over ondermijnende criminaliteit en bijvoorbeeld diefstal of agressie. Samen met partijen zoals de gemeenten, politie en brancheverenigingen organiseren we trainingen, bijeenkomsten en campagnes waar je leert hoe je criminaliteit zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Neem een kijkje in onze agenda!