Skip Navigation or Skip to Content

500e Collectief Winkelverbod van start in Utrecht

12 februari 2024
2 min leestijd

Utrechtse ondernemers in de binnenstad bundelen krachten in de strijd tegen winkeldiefstal. Meerdere winkeliers die gevestigd zitten in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne voeren vandaag een collectief winkelverbod in. Dit verbod houdt in dat wanneer een winkeldief voor een tweede keer de fout ingaat hij of zij een verbod krijgt op het betreden van elke winkel in het aangesloten gebied. Platform Veilig Ondernemen is procesbegeleider van dit verbod.

Huisvredebreuk

Ruim duizend ondernemingen stelden de afgelopen vijf jaar het collectief winkelverbod in. Martijn Wildeboer van Platform Veilig Ondernemen (PVO) vertelt tegen De Telegraaf dat het winkelverbod zowel preventief als repressief werkt. “Bij één diefstal is er nog niets aan de hand, maar als iemand binnen een jaar twee keer over de schreef gaat bij een van de geregistreerde winkels, dan kan hij een verbod opgelegd krijgen. Als diegene dat negeert, is er sprake van huisvredebreuk en is hij strafbaar.”

Zelfscankassa’s

Het collectieve winkelverbod is een maatregel die winkeldiefstal moet verminderen. Helaas blijkt het nemen van maatregelen hiertegen hard nodig, want het aantal diefstallen is flink gestegen. In 2023 werd er 45.000 keer aangifte gedaan, 5000 meer dan het jaar ervoor. Winkeldiefstal wordt vaak in één adem genoemd met zelfscankassa’s, maar dat is volgens Wildeboer niet uitsluitend de reden van het stijgende aantal winkeldiefstallen. Hij vermoedt dat het ligt aan het duurdere leven in Nederland. “Mensen hebben minder te besteden, maar willen niet afzien van een lekker biefstukje in het weekend”, geeft hij als voorbeeld.

Op maandag 12 februari om 13.30 uur vindt de officiële start plaats van het collectief winkelverbod in winkelcentrum Hoog Catharijne bij MediaMarkt. Dit is de 500e vergunning. Tessa van Beekhuizen van Klepièrre die eigenaar is van Hoog Catharijne , de directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) Patrick van den Brink en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma zijn hierbij aanwezig.