Skip Navigation or Skip to Content

Campagne waarschuwingsbordjes tegen ondermijnende criminaliteit

22 februari 2024
2 min leestijd

Het aantal ontmantelde drugslabs is in 2023 toegenomen t.o.v. 2022. Om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan, is er een campagne opgezet in de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf. Er is een speciaal bordje ontwikkeld dat ondernemers op hun erf kunnen hangen. Op deze manier kunnen boeren belangstellende drugscriminelen tegen gaan.

Bordjes veilig buitengebied

Niet alleen is er een nieuwe campagne gelanceerd, ook worden er lunchbijeenkomsten georganiseerd voor boeren. Hier krijgen ze meer informatie over het thema ‘Samen voor een veilig buitengebied’. Vertegenwoordigers van de brandweer, politie, RIEC Noord-Nederland en Platform Veilig Ondernemen Noord-Nederland (PVO) beantwoorden hier de vragen van (agrarische) ondernemers over ondermijning. Gaby de Ruiter is aangesteld als vertrouwenspersoon van LTO Noord. Met een vertrouwenspersoon hoopt LTO dat de meldingsbereidheid bij agrariërs van signalen van ondermijnende criminaliteit groeit.

Drones en snuffelbezoeken

Naast de nieuwe waarschuwingsbordjes, zijn er ook drones aangeschaft door de betrokken gemeenten. De drones vliegen over de weilanden en akkers om de omgeving van bovenaf goed in de gaten te houden. De burgemeester van Weststellingwerf André van de Nadort geeft aan dat er op deze manier al twee hennepplantages zijn ontdekt.

Om de ondermijnende criminaliteit nog meer tegen te gaan, zullen handhavers en politie regelmatig langsgaan bij de bedrijven. Tijdens deze bezoeken controleren ze of er signalen zijn van ondermijnende criminaliteit.

Boeren en ondermijnende criminaliteit

In 2022 waren er 105 drugslabs ontmanteld en dit was in 2023 gestegen tot 124 liet de politie weten. Anton Jansen is manager van PVO Oost Nederland en merkt dat er vaak bij boerderijen sprake is van ondermijnende criminaliteit. Boeren krijgen vaak een hoog geldbedrag aangeboden om een ruimte te verhuren waar vervolgens een drugslab wordt gebouwd.

PVO Oost Nederland

Platform Veilig Ondernemen Oost Nederland heeft KIEK UUT! ontwikkeld. Dit is het centrale thema voor een veilige en leefbare samenleving in het buitengebied. KIEK UUT bundelt krachten van gemeenten, ondernemers en deskundigen in de strijd tegen ondermijning. Kom er meer over te weten via de website van PVO Oost Nederland.