Skip Navigation or Skip to Content

Cyberveilig ondernemen: 5 basisprincipes voor een veilige start

16 november 2024
3 min leestijd

Als startende ondernemer wil je niets liever dan een succesvolle start maken, maar helaas zijn cyberrisico’s vandaag de dag voor elk bedrijf een reële dreiging. Wist je dat kleine ondernemingen vaak het doelwit zijn van cybercriminelen? Ze gaan ervan uit dat je beveiliging nog niet op orde is... Gelukkig hoef je geen expert te zijn om je basisveiligheid op orde te brengen, want Platform Veilig Ondernemen helpt je er graag bij!

Laten we beginnen met 5 basisprincipes die het Digital Trust Center (DTC) heeft ontwikkeld. Ze helpen je om de digitale veiligheid van je onderneming te waarborgen. Hier leggen we uit hoe je met deze basisprincipes een sterke basis legt voor een cyberveilige onderneming.

Basisprincipe 1: Breng risico’s in kaart

Een succesvolle cyberbeveiliging begint met een goed overzicht van de risico’s die je onderneming loopt. Door je afhankelijkheden en te beschermen belangen in kaart te brengen, krijg je inzicht in welke dreigingen relevant zijn. Bepaal wat de “kroonjuwelen” van je bedrijf zijn – de essentiële gegevens of processen die beschermd moeten worden. Stel een plan op waarin staat wie verantwoordelijk is voor de beveiliging, wat je risicotolerantie is en hoe je de risico’s borgt.

Basisprincipe 2: Bevorder veilig gedrag

Veel cyberincidenten beginnen bij menselijke fouten. Denk aan het per ongeluk klikken op een phishinglink of het gebruik van zwakke wachtwoorden. Om veilig gedrag te bevorderen, is het belangrijk om binnen je bedrijf een veilige cultuur te creëren. Maak (toekomstige) medewerkers bewust van mogelijke risico’s, leer van fouten en stimuleer hen om voorzichtig te zijn met gevoelige informatie. Plan regelmatig training en bewustwordingssessies om medewerkers scherp te houden op het gebied van cyberveiligheid.

Basisprincipe 3: Bescherm systemen, apparaten en applicaties

De systemen, applicaties en apparaten waarmee je werkt, zijn het hart van je onderneming. Kwetsbaarheden in software of hardware kunnen ervoor zorgen dat deze systemen verstoord raken of zelfs helemaal stilvallen. Bescherm ze door te kiezen voor veilige instellingen, het tijdig installeren van updates, en het gebruik van antivirussoftware. Denk aan eenvoudige maatregelen zoals het inschakelen van automatische updates en het regelmatig controleren van beveiligingsinstellingen om dreigingen vroegtijdig te detecteren.

Basisprincipe 4: Beheer toegang

Wie toegang heeft tot welke informatie is een belangrijke vraag als het gaat om cybersecurity. Ongecontroleerde toegang kan leiden tot datalekken of ongeoorloofde toegang tot gevoelige gegevens. Definieer per medewerker welke systemen en data zij nodig hebben om hun werk te doen en pas deze rechten aan als een medewerker een nieuwe functie krijgt of het bedrijf verlaat. Dit helpt om de toegang te beperken en gevoelige gegevens beter te beschermen.

Basisprincipe 5: Bereid voor op incidenten

Hoe goed je de beveiliging ook op orde hebt, het is verstandig om ervan uit te gaan dat een incident vroeg of laat plaatsvindt. Om hierop voorbereid te zijn, moet je weten hoe je moet reageren en hoe je eventuele schade kunt herstellen. Stel een incidentenplan op waarin staat wie welke actie moet ondernemen bij een cyberincident, en zorg ervoor dat je regelmatig oefent met het team. Zo weet je wat je moet doen als het misgaat en kun je de gevolgen voor je bedrijf beperken.

Subsidieregeling: Mijn Cyberweerbare Zaak

Ben je bekend met de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’? Deze regeling, speciaal voor micro- en kleine ondernemingen, biedt financiële steun voor de aanschaf en implementatie van essentiële cyberveiligheidsmaatregelen.

Vraag hier subsidie aan

Start cyberveilig, blijf cyberveilig

Veilig ondernemen. Daar maken we ons sterk voor. Platform Veilig Ondernemen (PVO) helpt jou om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van criminaliteit, zoals cybercrime. Maar we delen ook de juiste kennis en praktische handvatten over  ondermijnende criminaliteit en diefstal of agressie. Samen met partijen zoals de gemeenten, politie en brancheverenigingen organiseren we trainingen, bijeenkomsten en campagnes waar je leert hoe je criminaliteit zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Volg Platform Veilig Ondernemen op LinkedIn