Skip Navigation or Skip to Content

Doe mee aan ‘Echt Niet Vandaag’ in de strijd tegen cybercriminaliteit

15 maart 2024
2 min leestijd

Neem jij als ondernemer deel aan de speciale actiedag ‘Echt Niet Vandaag’ op 2 april? Het doel van deze dag is om meer bewustwording te creëren over de gevaren van cybercrime. “Hackers zien ook aan wie jij als ondernemer levert. Als klanten horen dat je veiligheid niet op orde is, dan raak je klandizie kwijt”, zegt Anton Jansen, manager Platform Veilig Ondernemen (PVO) Oost-Nederland.

Het belang van de actiedag ‘Echt Niet Vandaag’

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met cybercrime. Daarom organiseert politie Oost-Nederland, in samenwerking met PVO Oost-Nederland, het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland en het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) deze actie tegen cybercrime op 2 april. Ondernemers kunnen meedoen door zelf een actie te organiseren, aan een actie deel te nemen of mee te helpen om de boodschap te verspreiden. Het doel is om op minimaal honderd locaties in Gelderland en Overijssel acties te organiseren om cybercriminaliteit tegen te gaan.

Eén van de acties is Better Safe Than Sorry in Zwolle. Deze wordt georganiseerd voor ondernemers door PVO Oost-Nederland. En door het programma zo laagdrempelig mogelijk te houden, hoopt PVO dat ondernemers deze kans pakken om zichzelf beter te weren tegen online criminaliteit. “Door middel van onze demonstraties en mogelijkheden voor ondernemers om hun zaak te beschermen tegen cybercriminaliteit, willen wij laten zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is. En dat je voor je eigen veiligheid even moet nadenken wat je aan het doen bent”, vertelt Jansen.

Het is niet de eerst keer dat Better Safe Than Sorry wordt georganiseerd. Uit reacties op vorige bijeenkomsten krijgt PVO Oost-Nederland terug dat ondernemers er veel van hebben geleerd en ook echt wat met de tips hebben gedaan. “Wij hopen dat ondernemers, wanneer ze de volgende dag op de zaak komen, zich richten tot hun ICT-afdeling. En dat ze op dat moment bij zichzelf denken: ’hoe zit het bij mij en wat kan ik nog doen om systemen veiliger in te richten?’”

De gevolgen van cybercrime voor ondernemers

Ondernemers krijgen steeds vaker te maken phishing mails, ransomware of andere soorten van digitale criminaliteit. Het is belangrijk om als ondernemer op de hoogte te zijn van de gevaren. Anton Jansen moedigt daarom ondernemers aan om mee te doen met deze actie. Hij ziet vooral bij midden- en kleinbedrijven dat ze niet genoeg stilstaan bij het feit dat het ook hen kan overkomen.

“Ondernemers hebben er mega veel mee te maken”, bevestigt Jansen direct. “Wat wij merken in onze contacten met ondernemers is dat er nog best wel een stuk naïviteit zit. Bijvoorbeeld een bakker of een slager ergens op de hoek, die denken er niet over na dat ze zomaar slachtoffer kunnen worden van cybercrime.”

Bij de meeste ondernemers staat cybercriminaliteit niet op agendapunt nummer één, vermoedt Jansen. “Ze zijn druk met ondernemen en vergeten zaken zoals cybercrime.” Toch is het voor ondernemers belangrijk om ook de focus te leggen op de risico’s van digitale criminaliteit, want je wilt toch geen slachtoffer worden?

Lees meer over de actiedag ‘Echt Niet Vandaag’
Meld je aan voor Better Safe Than Sorry van PVO Oost-Nederland