Skip Navigation or Skip to Content

Drugscriminelen smokkelen steeds creatiever

9 januari 2024
2 min leestijd

Criminelen gebruiken steeds creatievere methoden om drugs havens in te smokkelen. Er wordt gebruik gemaakt van drones, speciale honden, onderwaterrobots en slimme camera’s bij de haven in Rotterdam. Het is de taak van de Zeehavenpolitie en de douane om deze nieuwe methoden tegen te gaan.

Methoden en opsporing

Eén van de nieuwe methoden is een onderwaterscooter. Dit is nu twee keer voorgekomen vertelt Peter van Buijtenen, directeur Douane Rotterdam Haven in de Telegraaf. De onderwaterscooter is ontdekt door een drone. Hoewel onderwaterscooters vrij nieuw zijn in Nederland, zijn duikers dat niet. Die stoppen vaak drugs in de koelsystemen voor motoren onder een schip of droppen cocaïneblokken met een GPS-tracker voor een uithaler.

Vorig jaar hebben  de douane en politie mogelijk een record gehaald wat betreft aanhoudingen. De teller stond op meer dan vierhonderd. Eind januari worden de exacte cijfers bekend gemaakt. In de eerste week van 2024 zijn er al zeven uithalers opgepakt waarvan de jongste pas veertien jaar oud is. Het pakken van uithalers wordt veel gedaan door speurhonden die uithalers opspeuren in containers. Naast de honden worden er ook onderwaterrobots gebruikt om de onderkant van een schip te controleren.

Maatregelen

De Rotterdamse haven probeert het smokkelen op meerdere manieren tegen te gaan zegt Jan Janse, chef van de Rotterdamse zeehavenpolitie. “We plaatsen een virtueel hek om de haven met slimme camera’s die verdachte personen of voertuigen kunnen herkennen. Ook worden de camera’s uitgerust met kentekenplaatherkenning”, vertelt hij.

Er zijn ook preventieve maatregelen genomen om de cirkel zo klein mogelijk te houden. De pincodes voor vrachtwagenchauffeurs om containers op te halen kunnen niet meer gedeeld worden. “Alleen aangewezen chauffeurs van de rederij mogen dat nu. De kring van betrokkenen wordt kleiner, en de douane wil de aanzegtermijnen voor controles verkorten om onvoorspelbaarheid te vergroten en criminelen minder voorbereidingstijd te geven”, legt Van Buijtenen uit.

Toch geeft hij aan dat de kern van het probleem niet binnen de haven ligt. “Zonder gebruikers is er geen handel. Als je echt iets wilt veranderen, moet je daar als eerste aan de slag.”

Signalen en melden

Om uithalers op te pakken is het belangrijk dat als je iets ziet, je er een melding van maakt bij Meld Misdaad Anoniem. Hoe meer informatie bekend is, hoe makkelijker het is om uithalers op te pakken. Wat zijn mogelijke signalen?

  • Zijn er activiteiten op vreemde tijdstippen, zoals alleen ‘s avonds of ’s nachts?  
  • Is een schip zwaar of scheef beladen?  
  • Zie jij personen slepen met grote tassen of plastic containers?  
  • Zie jij een gat in het toegangshek?
  • Zijn er geforceerde sloten van containers?
  • Rijden er voertuigen zonder kentekenplaten in het havengebied?
    Kun je een of meer van de bovenstaande vragen met JA beantwoorden, dan is de kans groot dat er verdachte zaken spelen.

Wil je als ondernemer meer weten over signalen en criminaliteit op een haven? Klik dan hier.