Skip Navigation or Skip to Content

Een effectieve maatregel tegen hacking? Installeer tweestapsverificatie

30 april 2024
2 min leestijd

Gebruiken jij en je medewerkers bij alle bedrijfsaccounts een tweestapsverificatie (2FA)? Deze cruciale extra beveiligingslaag blijft, blijkt uit onderzoek, nog te vaak onbenut... Dat is zonde want 2FA is één van de meest effectieve manieren om jezelf en de onderneming te beschermen tegen wachtwoordinbreuken. In dit artikel hopen wij jou te inspireren om vandaag nog met 2FA aan de slag te gaan!

Uit statistieken van de CyberVeilig Check voor zzp en mkb blijkt dat 49% van de zzp’ers niet in stappen inlogt bij belangrijke bedrijfsapplicaties zoals e-mail. Het niet nemen van dit soort basismaatregelen maakt deze grote groep van zelfstandig ondernemers kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig

En dat Nederlanders vaker tweestapsverificatie zouden moeten gebruiken, dat is ook de boodschap van de campagne, ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig‘. Hiermee wil het ministerie van Justitie en Veiligheid accountdiefstal voorkomen.

Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie (2FA) is een extra beveiligingslaag die wordt toegevoegd aan je gebruikersnaam en wachtwoord. Het vereist dat gebruikers, naast het invoeren van hun gebruikelijke inloggegevens, ook een tweede authenticatiemethode doorlopen. Dit kan een unieke code zijn die naar een geregistreerd mobiel apparaat wordt gestuurd, een vingerafdrukscan of bijvoorbeeld een gezichtsherkenning.

Waarom is tweestapsverificatie zo effectief tegen hacking?

  • Extra beveiligingslaag. Het dwingt hackers om niet alleen je wachtwoord, maar ook de tweede authenticatiefactor te omzeilen, waardoor het moeilijker wordt om toegang te krijgen tot je account. 
  • Minder kwetsbaar voor phishing. Omdat de tweede authenticatiefactor vaak dynamisch en tijdsgebonden is, zijn phishing-aanvallen waarbij alleen wachtwoorden worden gestolen, niet langer voldoende om toegang te krijgen tot een account. 
  • Bescherming tegen brute force-aanvallen. Zelfs als een hacker erin slaagt je wachtwoord te achterhalen, voorkomt tweestapsverificatie dat ze onmiddellijk toegang krijgen tot je account zonder de tweede authenticatiefactor te hebben.

Tweestapsverificatie is ook gebruiksvriendelijk voor medewerkers

2FA biedt flexibiliteit, er zijn namelijk verschillende methoden voor tweestapsverificatie. Dit betekent dat gebruikers de methode kunnen kiezen die het beste bij hun behoeften past, of het nu gaat om sms-codes of authenticator-apps.

2FA: stimuleer veilig gedrag

Het gebruik van tweestapsverificatie stimuleert een groter bewustzijn onder jouw medewerkers over het belang van cybersecurity en moedigt aan om proactieve stappen te zetten om de accounts te beschermen.

Meer weten over hoe je jouw onderneming kunt beschermen tegen cybercriminelen?

Hier beantwoorden we veel gestelde vragen over cybercrime