Skip Navigation or Skip to Content

Infiltratie drugscriminaliteit in transportsector neemt toe

9 juni 2023
1 min leestijd

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de invloed van drugscriminaliteit op het wegtransport in Nederland. Het onderzoek toont o.a. aan, dat criminelen steeds extremere methoden hanteren om drugs in vrachtwagens te krijgen of juist te smokkelen.

Meer dan 50 vrachtwagenchauffeurs hebben verklaard dat ze de afgelopen drie jaar benaderd, bedreigd of zelfs achtervolgd zijn door de georganiseerde criminaliteit.
De gevolgen van deze ondermijnende invloed op de wegtransportsector zijn verontrustend; de vrachtwagenchauffeurs worden hierdoor een kwetsbare groep, maar daarnaast ondermijnt drugscriminaliteit ook de integriteit en veiligheid van de gehele transportsector.

Samenwerking

Het onderzoek heeft de noodzaak van een gecoördineerde en krachtige aanpak van drugscriminaliteit in de genoemde sector onderstreept. Alleen door gezamenlijke inspanningen wordt het mogelijk om de regie binnen het transportnetwerk te behouden.

Verschillende instanties en organisaties werken samen aan de preventie van en voorlichting over (drugs)criminaliteit. Het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) van de Nationale Politie bevat een tal van samenwerkingspartners (als de Douane, Belastingdienst, Gemeente, Arbeidsinspectie, het RIEC en het PVO).

Daarnaast biedt PVO regionaal diverse activiteiten aan ondernemers aan als voorlichting en training, in samenwerking met branchepartijen en de ondernemer, gericht op een publiek private samenwerking.

Onderzoeksbijdrage van PVO Brabant-Zeeland

 RTL Nieuws redactie heeft voor haar onderzoek een beroep gedaan op o.a. PVO Brabant-Zeeland om mee te denken, hun expertise te delen en de juiste verbindingen te leggen.

PVO Brabant-Zeeland is ook expert in het verzorgen workshops voor (transport)medewerkers, zodat zij goed voorbereid zijn op ondermijnende situaties.
Meer info? Bekijk de website van PVO Brabant-Zeeland: https://pvo-brabant-zeeland.nl/red-flags-bij-criminele-inmenging-nu-digitaal-beschikbaar/

Contact opnemen met PVO in jouw buurt?

Via de PVO.nl website kunnen ondernemers hun regionale PVO vinden. Bekijk de landkaart ‘Veilig begint in de buurt’ en klik op betreffende regio: https://pvo-nl.nl/over-pvo/

Ga naar RTL Nieuws