Skip Navigation or Skip to Content

Meer winkeldiefstal: ‘Toename agressie baart ons zorgen’

4 januari 2024
2 min leestijd

Supermarktketen Jumbo bracht deze week cijfers naar buiten dat er het afgelopen jaar voor honderd miljoen euro aan artikelen is gestolen uit de winkel. Dit is zestig procent meer dan in 2022. Martijn Wildeboer, specialist bij Platform Veilig Ondernemen (PVO), vindt het moedig dat de Jumbo deze cijfers deelt. Ze laten hiermee zien dat één procent van de totaalomzet derving is.

Reden van toename

In de coronaperiode was het aantal winkeldiefstallen afgenomen. Er waren minder mensen in de winkel waardoor het personeel meer overzicht had op de winkel en de klanten. Dit maakte het een stuk moeilijker om onopgemerkt iets te stelen.

Eén van de andere redenen van de toename ligt bij de mentaliteit van de klanten zegt Martijn Wildeboer in een radio-interview met NPO.

“Mensen denken dat ze maar alles mogen, alles kunnen, alles mogen zeggen en alles mogen vinden. Je ziet wel een gedrag bij mensen van korte lontjes, sneller agressief, vinden dat ze gelijk hebben”, vertelt Wildeboer. Hij ziet een toename van verbale en fysieke agressie en dat baart hem zorgen. “Je moet je voorstellen dat je als 16-jarige denkt een leuk baantje bij de supermarkt te hebben en uiteindelijk moet je een volwassen man of vrouw aanhouden voor winkeldiefstal en je krijgt een grote mond terug van ‘waar bemoei je je mee? Wie denk je wel dat je bent?’, dan is dat natuurlijk wel intimiderend. Zolang het organisatie gerelateerd is, kun je het nog van je af laten glijden maar als het persoonlijk wordt en ze zeggen dat ze weten waar je woont, ja dan praten we over een andere vorm van agressie.”

De oplossing

Camera’s kunnen een onderdeel zijn van een oplossing. Toch komt hier meer bij kijken dan alleen het ophangen. Naast de kosten voor het aanschaffen, moet er ook personeel voor zijn. “Meer camera’s leidt tot meer overzicht, maar je moet altijd mensen hebben die de camera’s kunnen bedienen, moeten uitlezen. De vraag is of je 24/7 cameratoezicht wil hebben, oftewel er moet iemand achter de camera’s zitten die 24 uur per dag, of in ieder geval tijdens de openingstijden, de camera’s uitkijkt”, vertelt Wildeboer.

René Middag, van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties van de politie, geeft in een NOS-artikel aan dat positionering een grote rol speelt. “Als er bepaalde producten veel gestolen worden, kan de positionering van de producten in de winkel en het plaatsen van camera’s een grote rol spelen”, legt hij uit. Jumbo heeft aangegeven extra maatregelen te nemen tegen winkeldiefstaal