De Kamer van Koophandel (KVK) waarschuwt ondernemers voor e-mails die worden verstuurd door cybercriminelen, maar als afzender de KVK lijken te hebben. In werkelijkheid bevatten deze e-mails phishing-links, waarmee de criminelen persoonlijke gegevens van ontvangers proberen te verzamelen.
Gevoel van urgentie
De e-mails lijken net echt: er wordt foutloos Nederlands geschreven, de opmaak van de e-mails komt overeen met de opmaak van de Kamer van Koophandel en ook de domeinnaam van de afzender kan overeenkomen of sterk lijken op het domein van de KVK. Wanneer je een e-mail opent en op een link in het bericht klikt, wordt er gevraagd naar persoonlijke gegevens. Het kan erg verleidelijk zijn om deze gegevens in te vullen. In sommige e-mails wordt namelijk geschreven dat het actualiseren van gegevens noodzakelijk is, de ondernemer wordt uitgeschreven als er niet snel wordt gereageerd of dat er een belangrijk bericht klaarstaat in de berichtenbox. Kortom: het lijkt belangrijk snel te reageren op de e-mail om consequenties te voorkomen. Laat je niet in de maling nemen en vul je gegevens niet in! Twijfel je over de echtheid van een e-mail? Neem dan eerst contact op met de KVK voordat je het bericht opent.
Toch gegevens ingevuld? Onderneem actie!
Helaas is een foutje zo gemaakt. In een onoplettend moment klik je misschien op een link en vul je, zonder hierbij lang over na te denken, je gegevens in. Zeker wanneer je een mailtje ontvangt waaruit blijkt dat het erg belangrijk is snel te handelen. De Kamer van Koophandel legt in een bericht uit welke stappen je dan dient te ondernemen om mogelijke schade te voorkomen: “Wees alert op telefoontjes, zogenaamd afkomstig van bijvoorbeeld je bank. Raak niet in paniek en maak geen geld over.”
In sommige valse e-mails wordt gevraagd naar je DigiD-gegevens. Heb je deze ingevuld? Verander dan direct je DigiD-wachtwoord en stel tweefactorauthenticatie in. Meer informatie over welke stappen je dient te ondernemen en wat tweefactorauthenticatie inhoudt, lees je op de website van DigiD.
Meer informatie
Meer informatie over de valse e-mails die afkomstig lijken te zijn van de Kamer van Koophandel lees je op hun website.
Wil je meer weten over wat phishing precies inhoudt? Lees dan ons thema-artikel over deze vorm van cybercriminaliteit.