Skip Navigation or Skip to Content

Ministerie wijst 35.000 keer op cyberdreiging voor bedrijven

12 juli 2023
1 min leestijd

Voor je het weet, ben je de klos! Zowel ZZP’ers als MKB kunnen het doelwit zijn van cybercriminelen. Sinds 2021 heeft Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al 35.000 keer bedrijven gewezen op (mogelijke) aanvallen van cybercriminelen. Deze bedrijven ontvingen specifieke informatie over de dreiging van cybercrime. Denk daarbij aan technische kwetsbaarheden, maar ook feitelijke online inbraken op systemen. Halverwege dit jaar is er al sprake van 58 gevallen van “ernstige digitale dreiging of kwetsbaarheid”.

Wat is een ernstige digitale dreiging?

Bij zo’n dreiging is er vaak sprake van een beveiligingslek in een bedrijfssoftware; deze zwakheden komen helaas vaker voor dan je denkt. Daarom is het ook belangrijk om software updates tijdig uit te voeren, omdat die soms beveiligingslekken van eerdere edities ‘dicht’. Hackers loeren op zulke software-foutjes, want zo’n lek kan soms toegang verlenen tot bedrijfssystemen.

DTC maakt ook melding van een ernstige cyberdreiging, wanneer een hack-methode  ongeautoriseerd toegang geeft tot bedrijfssystemen inclusief schrijfrechten. Dit geeft een hacker vrij spel om programma’s te installeren en de bedrijfsserver te ‘gijzelen’.

Advies en hulp

Wees daarom alert en bekijk onze adviezen over cybercrime.
Daarnaast is het ook mogelijk om contact op te nemen met DTC, als je vragen hebt over het oplossen van digitale kwetsbaarheden. Via dit contactformulier kun je jouw vragen indienen.

 

Bekijk persbericht DTC