Skip Navigation or Skip to Content

Opnieuw enorme drugsvondst in haven Vlissingen

17 augustus 2023
2 min leestijd

Tijdens een reguliere controle ontdekte de douane in de haven van Vlissingen begin deze week 542 kilo cocaïne. Voor de medewerkers van de douane is het vinden van grote hoeveelheden drugs inmiddels bijna normaal geworden. Het is namelijk al de vierde keer in een paar maanden tijd dat er in de Zeeuwse haven enorme hoeveelheden harddrugs worden onderschept.

Straatwaarde

De vondst van afgelopen dinsdag bestaat uit 542 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 16 miljoen euro. De pakketten drugs werden gevonden bij een bedrijf in Nieuwdorp. Het Bijstandsteam van de Douane is meteen in actie gekomen en ook de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Koninklijke Marechaussee waren aanwezig, schrijft Omroep Zeeland op haar website. De politie heeft gepatrouilleerd in de omgeving, maar er zijn geen verdachten aangehouden. Ook vermoedt de politie niet dat het bedrijf waar de drugs is aangetroffen betrokken is bij de zaak.  Inmiddels zijn de pakketten drugs vernietigd.

Extra inzet douane en politie

In april werd er al 655 kilo drugs gevonden in de haven van Vlissingen, tussen een vracht bananen. In mei ging het om 708 kilo cocaïne en eind juni stuitte de douane op bijna 450 kilo in dezelfde haven. Die hoeveelheden zijn ongewoon. Met de vangst in juni, onderschepte de douane in 2023 al meer drugs in de haven van Vlissingen dan in heel 2022. De drugs is vaak verstopt in pakketten tussen het fruit, dat vanuit Zuid-Amerika in Nederland aan wal komt. Met die kennis is de douane extra gaan controleren bij fruitbedrijven aan wal, om te zoeken naar drugs die verstopt zit tussen het fruit. Ook de politie zet meer in op het tegengaan van drugssmokkel dan vorige jaren, naar aanleiding van de stijgende cijfers. Zo is er sinds deze zomer een zeehavenpolitie, net zoals in de Rotterdamse haven. Dat team bestaat nu uit 25 personen, waaronder agenten, rechercheurs en analisten. Maar in de toekomst willen ze opschalen naar 50 personen.

Jonge uithalers

Ondanks de nieuwe vondst van deze week, werpt de extra inzet van de douane en de politie toch zijn vruchten af. Zo zijn er al meer dan 30 ‘uithalers’ gearresteerd. Dit zijn personen die de drugs uit de containers halen om het te verhandelen. Deze uithalers, die meestal niet uit Zeeland zelf komen, zijn vaak jonge jongens en jongemannen. Zo arresteerde de politie eind mei nog een jongen van 15 jaar oud.