Skip Navigation or Skip to Content

PVO in Nieuwsuur: Havenmedewerkers kunnen meehelpen aan preventie criminaliteit

28 augustus 2023
2 min leestijd

De haven van Rotterdam wordt steeds strenger beveiligd en er vinden meer (drugs)controles plaats. De politie heeft het aantal manschappen opgeschroefd en de douane is extra gaan controleren bij o.a. vrachten voor fruitbedrijven. Het is voor criminelen dus steeds moeilijker om hun praktijken uit te voeren zonder gepakt te worden. Mooi nieuws natuurlijk, maar helaas heeft die strengere controle ook een negatief gevolg. Criminelen keren de Rotterdamse haven de rug toe maar hebben hun oog laten vallen op de kleinere havens in het noorden van Nederland.

Noordelijke havens

De noordelijke havens, waaronder Harlingen, Lauwersoog en de Heemshaven, zijn volgens onderzoek niet berekend op het handhaven van meer (drugs)criminaliteit. En dus maken de gemeenten zich zorgen. In Nieuwsuur, de uitzending van 25 augustus, vertelde Ina Sjerps, burgemeester van gemeente Harlingen het volgende: ‘De problematiek die je in Rotterdam ziet, wil ik niet in deze stad. Jongeren die drugsuithalen en havenmedewerkers die omgekocht worden bijvoorbeeld.’

Tot op heden is nog niet in cijfers terug te zien dat er inderdaad meer drugscriminaliteit plaatsvindt in de noordelijke havens. Maar dat betekent niet, dat het er niet is. Zo komen er minder grote vrachtschepen de havens binnen, maar meer kleine schepen. Kortom: als er drugs wordt gesmokkeld, gebeurt dat op een andere manier dan in de Rotterdamse haven.

Havenmedewerkers

Platform Veilig Ondernemen Noord-Nederland leert medewerkers van de havens om signalen van criminaliteit te herkennen. PVO-adviseur Grietje van der Meulen: “Er zijn verschillende signalen die je kan zien. Zoals medewerkers die vuilnis ophalen, die mogelijk geronseld zijn om een pakketje uit te halen voor een bepaald bedrag. Maar ook als er bijvoorbeeld te veel mensen op een boot zitten of er staan containers op waarvan de stickers niet kloppen, zijn dat signalen die kunnen duiden op criminaliteit. Niets is wat het lijkt”.

Het informeren van havenpersoneel is zo belangrijk omdat de politie niet altijd de capaciteit heeft om extra inzet te leveren. Daarnaast is het havenpersoneel vaak aanwezig op plekken waar de criminele activiteiten plaatsvinden. Ze staan er soms met de neus bovenop, maar zonder de signalen te kennen is het moeilijk criminele activiteiten te herkennen. “Hier werken duizenden mensen en die zijn hier elke dag”, zegt Grietje in Nieuwsuur. “En als die mensen kritischer gaan kijken zal dat enorm helpen bij de preventie van criminaliteit.”

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur van 25 augustus 2023