Skip Navigation or Skip to Content

Safer Internet Day: het belang van bewustwording

6 februari 2024
1 min leestijd

Safer Internet Day (SID) is een belangrijke dag op het front van cybercriminaliteit. 6 februari is het de 21e editie van SID. Deze dag is bedoeld om de bewustwording van cybercrime te vergroten. Ondernemers krijgen helaas ook te maken met cyberaanvallen. Een dag als SID moet zorgen dat internet een veiligere plek wordt.

Cybercrime heeft een flinke opkomst gemaakt in de afgelopen jaren. Dit betekent ook een groei aan cyberaanvallen in het bedrijfsleven. Voorbeelden zijn phishing en ransomware. Bij phishing proberen ze zoveel mogelijk gegevens te achterhalen door middel van valse mails of berichten. Ransomware focust meer op het blokkeren van bestanden en gegevens. Het slachtoffer moet dan geld betalen om de toegang terug te krijgen.

Onze rol

Platform Veilig Ondernemen (PVO) probeert ondernemers zoveel mogelijk te helpen met het voorkomen van cyberaanvallen en informatie te verschaffen. Op de PVO-website leggen we de verschillende vormen van cybercrime uit, geven we tips om slachtofferschap te voorkomen en vertellen we wat je moet doen mocht je toch slachtoffer zijn geworden. Het melden en aangifte doen is van groot belang.

Bijeenkomst 'Slachtoffer in Beeld'

Om ondernemers extra te helpen organiseert PVO Noord-Holland de bijeenkomst ‘Slachtoffer in Beeld’. Deze vindt plaats in Haarlem op 15 februari. PVO Noord-Holland werkt hierbij samen met het Openbaar Ministerie (OM) en het landelijk programma Cybercrime en Gedigitaliseerde Criminaliteit. Het programma wordt geleid door lid van de Raad van Toezicht van het PVO Noord Holland Corien Fahner.

Ondernemer en slachtoffer Xander Koppelmans vertelt over zijn ervaring met cybercrime en onderzoeker Jildau Borwell deelt uitkomsten van haar onderzoek over de impact van cybercrime op slachtoffers.

De inloop is om 13:30 en het programma duurt tot 17:00. Interesse? Aanmelden kan via de website van PVO Noord Holland.