Skip Navigation or Skip to Content

Schrijf jouw project in voor de Hein Roethof Preventieprijs

5 juni 2024
3 min leestijd

Ken je een interessant initiatief dat criminaliteit voorkomt en sociale veiligheid bevordert? Meld dat dan aan voor de Hein Roethof Preventieprijs! Hoe en wat precies? In dit artikel vertellen wij je alle ins en outs.

De Hein Roethof Preventieprijs erkent en beloont interessante initiatieven op het gebied van criminaliteitspreventie en sociale veiligheid. De prijs staat open voor een breed scala aan initiatieven, waaronder educatieve programma’s, buurtgerichte projecten en interventies die zich richten op hedendaagse vormen van criminaliteit die de samenleving teisteren.

Wat levert het je op?

De genomineerden en winnaar krijgen uiteraard media-aandacht en dat levert landelijk de waardering op die ze verdienen! De winnaar ontvangt op 28 oktober een geldbedrag van €20.000 om het project verder uit te bouwen. Bovendien kunnen deze projecten anderen inspireren om elders soortgelijke projecten op te zetten.

Inschrijven voor de Hein Roethofprijs?

Je kunt jouw project inschrijven tot 1 augustus 2024. Vragen kunnen gesteld worden via: hein.roethof.preventieprijs@hetccv.nl

Wie kan deelnemen aan de Hein Roethof Preventieprijs?

Iedereen kan deelnemen, denk aan: buurtwerkers, jongerenwerkers, bewonersverenigingen, wijkraden, politie, bedrijven, verenigingen, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, gemeenten en het Openbaar Ministerie.

Aan welke criteria moet het project voldoen?

  • Het project voorkomt criminaliteit, bevordert sociale veiligheid en/of veiligheidsbeleving Bijvoorbeeld projecten gericht tegen woning- en auto-inbraak, fiets- en winkeldiefstel, vandalisme en verloedering.
  • De oplossing van het probleem wordt gezocht in participatie vanuit de samenleving De grote kracht van het project zijn de mensen die het probleem ondervinden. Burgers nemen het initiatief of zijn er actief bij betrokken. Projecten waarbij uitsluitend de politie en/of justitie worden ingeschakeld, zijn uitgesloten van deelname.
  • Er is sprake van een samenwerkingsverband Meerdere partijen werken samen in het project, bijvoorbeeld een bewonersvereniging, woningcorporatie en gemeente. Of: politie, een sportvereniging en jongerenwerk.
  • Het project levert concrete resultaten op Uit de evaluatie van het project blijkt dat de aanpak een aantoonbaar positief effect heeft. Kwalitatief en/of kwantitatief. Zijn er geen cijfers beschikbaar, maak dan een heldere omschrijving van de resultaten.
  • De maatregelen bevorderen het leefklimaat De Hein Roethof Preventieprijs gaat naar een project dat een positief effect heeft op de leefomgeving en de beleving van veiligheid.
  • Het project bevat hoofdelementen die elders toepasbaar zijn Een project dat een gedegen aanpak van criminaliteit en veiligheid bevat, valt nooit een op een te kopiëren. Altijd zijn er wel lokale en andere situationele verschillen, waardoor bepaalde elementen op de ene plek succesvol blijken en elders niet. Maar onderdelen van een succesformule kunnen wel op diverse plaatsen in het land worden overgedragen.
  • Er is uitzicht op voortzetting van het project Duurzaam tegengaan van criminaliteit en onveiligheid vergt continuïteit in organisatie en financiering. De projecten die in aanmerking komen voor de Hein Roethof Preventieprijs, zijn nog in uitvoering op het moment van de prijsuitreiking.
  • De aanpak is vernieuwend en er spreekt creativiteit uit Een aantal jaren geleden waren de digitale buurtpreventiegroepen vernieuwend en creatief, maar inmiddels zijn ze gemeengoed. Dat ziet de jury van de Hein Roethof Preventieprijs graag. Maar een project dat al door het hele land is omarmd, is niet meer geschikt voor inzending. Tenzij er een innovatief element aan is toegevoegd of er een creatieve wending aan is gegeven. Dan kan het wel weer vernieuwend zijn.

Hoe klinkt het winnen van de Hein Roethof Prijs?