Skip Navigation or Skip to Content

Spelenderwijs signalen ondermijnende criminaliteit leren herkennen

30 januari 2024
2 min leestijd

Meer bewustwording en grotere meldingsbereidheid is het ultieme doel van de escapeboot die van Friesland naar Groningen vertrekt in maart. Want dat is nodig, blijkt uit actuele gebeurtenissen. Ondermijnende criminaliteit is namelijk een groeiend probleem in Friesland, zo is vorige week in Harlingen een duiker met een pakketje gespot op de camerabeelden. De burgemeester van Harlingen noemde het een wake-upcall.

“Wij weten niet hoe groot het probleem is”, zegt Rini ten Grotenhuis. Zij is adviseur bij Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Nederland, waaronder ook de provincie Friesland valt. “We weten dat we te maken hebben met ondermijnende criminaliteit. Deze vorm van criminaliteit is moeilijk te zien waardoor het lastig is om te zeggen hoe groot het probleem is. Dat er een probleem is weten we wel zeker.”

Platform Veilig Ondernemen is samen met een groep publieke en private partijen aan het kijken wat eraan gedaan kan worden. Samen met ondernemers, gemeenten, brandweer, politie en havenbedrijven zet PVO zich in voor een veilig havengebied. Het is belangrijk dat er meldingen worden gemaakt zegt ook Ten Grotenhuis. Zo krijgt onder andere havenpersoneel training in hoe ze ondermijnende criminaliteit kan herkennen.

“Wordt er na acht uur nog een duiker afgezet? Zijn mensen dan nog aan het laden en lossen? Vraag jezelf dan af: ‘vind ik dit normaal?’ Als het niet goed voelt, kan je er een melding van maken.”

Escapeboot

Eén van de hulpmiddelen om bewustwording te vergroten is de escapeboot. Dit is een grote zeilboot die van binnen is omgetoverd tot een escaperoom. Ondernemers in de omgeving van een haven, hun medewerkers en ketenpartners van PVO leren op de boot over signalen van ondermijning. Het doel is om een bom te ontmantelen. Om dit te doen moeten er puzzels worden opgelost en elke puzzel bevat kleine signalen die te maken hebben met ondermijnende criminaliteit. In een nabespreking worden alle signalen doorlopen.

De boot vaart langs de IJsselmeerkust en Waddenzeekust naar Groningen en doet onderweg meerdere havens aan, waar ondernemers, hun medewerkers en ketenpartners het spel kunnen spelen.. Er is in dat gebied veel open water en dus sprake van zeehavens. “We zijn niet alleen op jachthavens gericht, maar ook op zeevaart, binnenvaart, visserij, overslag. Dan pak je eigenlijk heel de beroepsvaart mee. Eilandbewoners kunnen ook relatief makkelijk bij deze havens komen”, aldus PVO-adviseur Ten Grotenhuis. “We willen toegankelijk zijn voor heel veel.”

Lees meer over een Veilige Jachthaven