Skip Navigation or Skip to Content

Spookwoningen zorgen voor problemen bij verhuurders

17 januari 2024
2 min leestijd

Verhuurders van woningen zijn soms flink de dupe van criminelen. De huurders weten precies hoe ze geloofwaardig overkomen richting de verhuurder. Zo maken ze gebruik van valse paspoorten en loonstroken. Ondertussen verbergen ze de illegale activiteiten die zich voordoen in het huis. Denk aan een drugslab, bordeel en wietplantages.

“Beneden is meestal bewoond, alsof het een woonhuis is. Soms gaan ze zelfs netjes met een bloemetje naar de buren om zich voor te stellen als nieuwe huurders”, vertelt onderzoeker Alex Vooren in een artikel van Vastgoed Actueel. Hij is van de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt (SBWH). SBWH ondersteunt de verhuurmarkt en probeert hiermee de woonfraude te beperken. Hun doel is de verhuurmarkt veiliger, transparanter en minder fraudegevoelig te maken. Dit doen ze door middel van controle, voorlichting en educatie. “Je kunt valse paspoorten kopen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Vooral niet-professionele partijen kunnen het verschil niet zien.”

Wat is een spookwoning?

Een spookwoning is een woning waar niemand ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP). De eigenaar van het pand verhuurt het vaak via een makelaar. Zodra er bewoners wonen wordt de woning illegaal bewoond. De huur is ook een stuk hoger dan een reguliere woning. In plaats van een maandelijks bedrag rond duizend euro, betalen spookbewoners rond de vijfduizend tot tienduizend per maand. Dit wordt vaak cash betaald.

In 2023 was er sprake van 31.000 spookwoningen in Nederland, dit blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. In 2016 was dit nog 21.000. Dit zijn woningen die waar langer dan een jaar niemand stond ingeschreven maar waar wel sprake was van energieverbruik. Niet álle spookbewoners zijn betrokken in illegale activiteiten. Toch treffen controleurs regelmatig opslagplaatsen voor cocaïne of wapens, verblijfplaatsen voor illegalen of een xtc-lab. Zo vond in Amsterdam de politie in een spookwoningen anderhalve kilo cocaïne, 20.400 euro en attributen voor de verwerking van cocaïne.

Wat kan je ertegen doen?

Het is belangrijk om van tevoren goede afspraken vast te leggen in een contract en toezicht te houden op de woning. Blijf in contact met de buren, check elk kwartaal of het pand overeenkomt met het afgesproken gebruik en leg alle inspecties vast in een verhuurdossier. Er zijn veel signalen waaraan te herkennen is of er illegale activiteiten plaatsvinden. Voor meer tips en informatie staan er meerdere brochures op onze website.

Melden van ongebruikelijke situaties

Bij vermoeden van criminaliteit zijn er verschillende manieren van melden. Laat het de wijkagent weten, de juiste wijkagent vind je op de site van de politie(link). Een andere manier is de politie bellen op 0900-8844. Liever anoniem bellen? Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Gebrek aan meldingen

Het is belangrijk om ongebruikelijke situaties te melden want er zijn een hoop risico’s voor verhuurders.

  • Strafrechtelijke vervolging
  • Financiële schade
  • Sancties door de gemeente, hypotheekverstrekker, verzekeringsmaatschappij of energiemaatschappij
  • Aantasting van een goede naam

In de brochure Veilig uw pand verhuren wordt elk risico uitgebreid uitgelegd.