Skip Navigation or Skip to Content

Steeds meer drugslabs ontmanteld op het platteland

27 december 2023
1 min leestijd

Er worden steeds meer drugslabs ontmanteld. Vorig jaar waren dit er nog 105, maar dat aantal is tot nu in 2023 gestegen naar 124. Dit blijkt uit de cijfers die de politie heeft gedeeld met RTL nieuws. Ondernemers op het platteland krijgen bijvoorbeeld hoge bedragen aangeboden voor hun lege ruimtes. Die lege ruimtes worden uiteindelijk omgebouwd tot drugslabs.

De politie denkt dat veel boeren worden benaderd door drugscriminelen, maar heeft hier geen cijfers over. Anton Jansen van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland deelt het vermoeden van de politie. Drugslabs worden vaak ontmanteld bij boerderijen waar drugscriminelen een ruimte huren.  

Drugscriminelen bieden boeren geld

De boeren krijgen daarvoor soms tot wel 40.000 euro aangeboden. Toch gaat merendeel van de boeren er niet op in. Jansen geeft aan dat er op een gegeven moment veel drugslabs werden gevonden in het Oosten.

“In het Oosten was men lange tijd naïef. Hier gebeurt zoiets niet, dacht men. Maar ik denk dat in Oost Nederland ook altijd al drugscriminaliteit op het platteland is geweest. In Brabant werd het zichtbaar omdat speciale eenheden van de politie daar aan de bomen hebben zitten schudden. Toen werden er daar veel drugslabs gevonden. Nu hier ook, laatst nog in Overdinkel en Losser”, vertelt Jansen.

Ontmantelingen van drugslabs

Ondanks de 124 ontmantelde drugslabs, geeft de politie aan dat ze denken dat ze één derde van alle drugslabs hebben gevonden. Het hoogste aantal ontmantelingen ligt op 129, dat was in 2020. De reden hiervan is het kraken van Encrochat: een communicatiesysteem voor criminelen. Sky en Anom, twee andere communicatiediensten, volgden.  Dit is voor de politie een heel belangrijke methode bij het opsporen.

drugslab ontmantelingen RTL statistieken
Bron: RTL Nieuws