Skip Navigation or Skip to Content

Stijging winkeldiefstal en agressie in horeca: PVO-talkshow maakt ondernemers weerbaar

13 juni 2023
2 min leestijd

Winkeldiefstal is een groeiend probleem, laten politiecijfers zien. Daaruit blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar er bijna 12.600 meldingen van winkeldiefstal bij de politie zijn binnen gekomen; het hoogte aantal in minstens elf jaar tijd en 36% meer dan in het eerste kwartaal van 2022. Ook in Noord-Holland is een stijgende lijn te zien in winkelcriminaliteit. En niet enkel winkeldiefstallen: ook agressie, intimidatie en geweld komen steeds vaker voor in de retailsector en horeca. Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland bespreekt in de online talkshow De Ondernemer Draait Door onder meer wat er moet gebeuren om die cijfers terug te dringen en de veiligheid van winkel- en horecamedewerkers te borgen.

Diefstal en agressie

Het trainen van personeel, ophangen van camera’s en het vermijden van contant geld: het zijn allemaal maatregelen die winkeliers en horeca-eigenaren nemen om agressie en geweld in hun zaken terug te dringen. Helaas helpen deze maatregelen maar beperkt, want ondanks deze inspanningen laten de politiecijfers zien dat diefstal en geweld in deze sectoren aan de orde van de dag is.

Op 21 juni organiseert Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland daarom de online talkshow De Ondernemer Draait Door. Daarin bespreken onder meer een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de politie, onder leiding van presentatrice Anniko van Santen, wat er moet gebeuren om deze problematiek op te lossen. Hoe kunnen winkeliers hun medewerkers (beter) beschermen tegen geweld en ervoor zorgen dat er minder diefstal wordt gepleegd? En hoe voorkomen horeca-eigenaren dat bezoekers agressief gedrag vertonen in hun zaak?

Anniko van Santen is tafeldame bij de online talkshow De Ondernemer Draait Door. Fotograaf Ruud Baan, AVROTROS

Anniko van Santen is tafeldame bij de online talkshow De Ondernemer Draait Door. Fotograaf Ruud Baan, AVROTROS

Coronapandemie

Een van de oorzaken van de stijgende cijfers is volgens Koninklijke Horeca Nederland de corona-pandemie. Een deel van het uitgaanspubliek zou het gevoel hebben de ‘verloren jaren’ waarin veel horecazaken verplicht dicht moesten blijven in te moeten halen. Daarbij worden grenzen overschreden, zoals het overmatig innemen van alcohol en verdovende middelen. Daarbij komt nog dat veel personeel dat voor de pandemie in de horeca werkte, tijdens de pandemie ander werk is gaan doen. Nieuw personeel is dus relatief onervaren. Daarnaast hebben veel winkeliers en horeca-eigenaren een personeelstekort, wat het tijdig opmerken van signalen en het tijdig ingrijpen bemoeilijkt.

Aanmelden

De talkshow De Ondernemer Draait door is online bij te wonen. Meld je aan via de site www.deondernemerdraaitdoor.nl. 
Wil je weten welke activiteiten, trainingen en evenementen PVO Noord-Holland nog meer organiseert? Bekijk dan al hun agenda-items op hun website: www.pvonh.nl