Skip Navigation or Skip to Content

Weg met wapens in de horeca

2 februari 2024
1 min leestijd

Helaas komt wapenbezit in horecagelegenheden regelmatig voor. Als ondernemer is het belangrijk om te weten hoe je voor veiligheid in en rond jouw zaak zorgt. Platform Veilig Ondernemen (PVO) heeft samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een video gemaakt om de jou te helpen.

Voor je het weet heeft een van jouw gasten een wapen op zak. Dit kan een mes zijn, maar ook spullen uit de omgeving zelf zoals bijvoorbeeld een gebroken fles, tafelpoten of naaldhakken. Gebroken glas is een veelgebruikt wapen in het uitgaansleven. Dit zorgt voor onveiligheid voor jou, je personeel én de andere gasten. Maar wat kan je als ondernemer doen om dit tegen te gaan of misschien wel te voorkomen? In de video geven ze een aantal tips.

  • Opstellen en zichtbaar maken van huisregels omtrent wapenbezit en controles
  • Train je personeel om de regels te handhaven
  • Organiseer structurele en incidentele wapencontroles
  • Toch een wapen in jouw zaak? Meld het bij de politie
  • Ga samenwerkingen aan om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen

De checklist

In een opgestelde checklist staat uitgebreide informatie en maatregelen die je als ondernemer kan treffen om te voorkomen dat er sprake is van wapens in jouw horecazaak. Ook worden verschillende wapens aan de kaart gesteld en de verschillende straffen die kunnen worden opgelegd.