Skip Navigation or Skip to Content

Wat zijn de 5 basisprincipes voor veilig online ondernemen?

Eén op de vijf ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Onder MKB-ondernemers en ZZP’ers ligt dit aantal nog hoger. Slachtoffers kunnen grote gevolgen ondervinden: belangrijke documenten zijn kwijt, grote geldbedragen afgeschreven van de rekening of vertrouwelijke gegevens zijn gelekt. In sommige gevallen kan zelfs de hele bedrijfsvoering van een ondernemer worden platgelegd. Gelukkig hoef je geen expert te zijn om je basisveiligheid op orde te brengen.

Start met de vijf basisprincipes van het Digital Trust Center (DTC), die helpen om de digitale veiligheid van je onderneming te versterken. Op deze pagina ontdek je hoe deze principes bijdragen aan een solide basis voor een cyberveilige organisatie.

Hoe breng je cyberrisico’s in kaart?

Een sterke cyberbeveiliging begint met inzicht in de risico’s die je onderneming loopt. Welke gegevens en processen zijn cruciaal voor je bedrijf? Bepaal wat je “kroonjuwelen” zijn en stel een plan op waarin je vastlegt wie verantwoordelijk is voor de beveiliging, welke risico’s je kunt accepteren en hoe je deze beheerst.

Hoe bevorder je veilig gedrag binnen je bedrijf?

Veel cyberincidenten ontstaan door menselijke fouten, zoals het klikken op een phishinglink of het gebruiken van zwakke wachtwoorden. Creëer een cultuur waarin medewerkers bewust omgaan met digitale veiligheid. Geef trainingen, deel leerzame praktijkvoorbeelden en stimuleer medewerkers om verdachte situaties direct te melden.

Hoe bescherm je systemen, apparaten en applicaties?

Je systemen en apparaten vormen het kloppende hart van je onderneming. Kwetsbaarheden in software of hardware kunnen leiden tot verstoringen of dataverlies. Zorg voor veilige instellingen, installeer updates op tijd en gebruik antivirussoftware. Stel automatische updates in en controleer regelmatig je beveiligingsinstellingen om dreigingen te minimaliseren.

Hoe beheer je de toegang tot bedrijfsgegevens?

Niet iedereen binnen je organisatie hoeft toegang te hebben tot alle systemen en gegevens. Beperk de toegang tot wat medewerkers écht nodig hebben voor hun werk. Controleer en pas deze rechten aan bij functiewijzigingen of wanneer iemand het bedrijf verlaat. Dit verkleint het risico op datalekken en ongeoorloofde toegang.

Hoe bereid je je voor op een cyberincident?

Zelfs met de beste beveiliging kan een incident plaatsvinden. Zorg dat je weet hoe je moet reageren en de schade kunt beperken. Stel een incidentenplan op waarin staat wie welke actie onderneemt bij een cyberaanval en oefen dit regelmatig met je team. Zo ben je beter voorbereid en kun je snel handelen als het nodig is.

Schrijf je in voor een training of bijeenkomst!

Veilig ondernemen. Daar maken we ons sterk voor. Platform Veilig Ondernemen (PVO) helpt jou om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van criminaliteit, zoals cybercrime. Maar we delen ook de juiste kennis en praktische handvatten over  ondermijnende criminaliteit en diefstal of agressie. Samen met partijen zoals de gemeenten, politie en brancheverenigingen organiseren we trainingen, bijeenkomsten en campagnes waar je leert hoe je criminaliteit zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Neem een kijkje in onze agenda!

Bent u geholpen met deze informatie?