Skip Navigation or Skip to Content

Hoe weet ik of er criminele activiteiten plaatsvinden op mijn vakantiepark en/of recreatiepark?

Recreatieparken zijn voor criminelen aantrekkelijk, omdat criminelen misbruiken kunnen maken van een zogenaamde anonieme gelegenheidsstructuur. Dat wil zeggen: een vakantiepark is een omheinde omgeving met gebouwen en faciliteiten die relatief makkelijk misbruikt kan worden voor criminele ontmoetingen en activiteiten. Binnen de grenzen van zo’n park kan de politie niet zomaar toezicht houden of optreden, omdat dit terrein onder toezicht is van de beheerder. Daarom is het essentieel dat beheerders en parkmedewerkers alert zijn op criminele activiteiten en nauw samenwerken met de betreffende gemeente, politie en justitie.

Signalen van criminele activiteiten zijn:

  • Langdurig verblijf op het park.
  • Toestroom van auto’s en onbekende personen, ook ’s avonds
  • Huisjes waarvan de gordijnen altijd gesloten zijn.
  • Er zijn meer personen aanwezig dan ingeschreven.
  • Sterke wietlucht en/of chemische (anijsachtige) lucht.

1. Wat voor criminele activiteiten kunnen plaatsvinden in recreatieparken?

Die activiteiten kunnen variëren van het verbergen van gezochte criminelen, organiseren van hennepteelt, opslag van drugs en wapens, bedrijven van illegale prostitutie of langdurig huisvesten van arbeidsmigranten of slachtoffers van vrouwenhandel in erbarmelijke omstandigheden. Dit is mogelijk, omdat vakantiepark geen onderdeel uitmaakt van de openbare ruimte. Hierdoor is het makkelijker om ‘anoniem’ te opereren en lastiger voor de gemeente en politie om toezicht te houden.  

2. Bij sommige vakantiehuizen ruik ik een vreemde geur, kan dat op drugs wijzen?

Jazeker, in het verleden zijn er vaker hennepplantages en zelfs drugslabs ontdekt op reactieparken. Ruik je een anijslucht of een andere chemische lucht, dan kan er sprake zijn van een drugslab. Als beheerder moet je signaleren en optreden bij illegale praktijken. Zorg ervoor dat je korte lijntjes en afspraken hebt met de plaatselijke politie. Dat scheelt tijd en zorgen achteraf. 

3. Soms zie ik verschillende auto’s ‘s avonds bij een vakantiehuis langsgaan. Moet ik me zorgen maken?

Wanneer een vakantiehuis op deze manier druk bezocht wordt, dan kan er sprake zijn van drugshandel of illegale prostitutie. Heb je een sterk vermoeden dat jouw vakantiepark misbruikt wordt voor dergelijke praktijken? Neem dan contact op met de wijkagent of plaatselijke politie. Vind je dit lastig? Dan kun je het ook telefonisch of online melden via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via de website.

Zijn er informatiefolders, waarin ik meer kan lezen over dit onderwerp?

Bekijk de onderstaande folders:  

Bent u geholpen met deze informatie?