Skip Navigation or Skip to Content

Hoe kan ik mijn winkel veiliger maken?

Elke ondernemer kan stappen ondernemen om zijn/haar winkel ‘onaantrekkelijk’ te maken voor ongewenste gasten, zoals winkeldieven en overvallers. Daarnaast kun je ook voorzorgsmaatregelen nemen, waardoor het voor jou, jouw medewerkers en klanten makkelijker is om een onveilige situatie te voorkomen. Een optimale inrichting van jouw winkel geeft jou en jouw personeel al een voorsprong. Denk hierbij aan een goede indeling zonder ‘verborgen’ hoeken, waardoor jullie goed het overzicht kunnen bewaren en tijdig kunnen ingrijpen als het onverhoopt toch misgaat. Huisregels bij de ingang vallen extra op bij klanten met bedenkelijke motieven. Daarnaast weten medewerkers dan exact wanneer ze klanten kunnen aanspreken. Maak gebruik van de onderstaande tips om jouw winkel (nog) veiliger te maken.   

Hoe kan ik mijn winkel veiliger maken?

1. Maak huisregels duidelijk zichtbaar voor iedereen.  
2. Heb (oog)contact met de bezoeker.  
3. Zorg voor een goede inrichting en beveiligingscamera’s.  
4. Plaats goede verlichting.  
5. Let goed op tijdens kwetsbare momenten. 

1. Maak huisregels zichtbaar voor iedereen

Met huisregels maak je direct duidelijk wat ongewenst gedrag is. Dit schept duidelijkheid voor iedereen: je kunt mensen erop aanspreken en personeel voelt zich ook gesterkt om bezoekers aan te spreken. Je creëert hiermee een uitnodigende bedrijfssfeer, waarbij ‘afwijkend’ gedrag direct opvalt.

2. Heb (oog)contact met de bezoeker

De meeste overvallers willen ongemerkt en anoniem binnenkomen. Geef ze geen kans om ongezien onoverzichtelijke plekken in de winkel op te zoeken. Zorg ervoor dat jij of jouw personeel direct bij binnenkomst van elke bezoeker (oog)contact met hem/haar heeft. Dit is niet alleen goed voor de klantrelatie, maar hiermee kun je een mogelijke indringer ook afschrikken. Hij/zij wil het liefst zo anoniem mogelijk binnenkomen en directe contactmomenten zijn ook belangrijk als je onverhoopt later een signalement moet doorgeven.

3. Zorg voor een goede inrichting en beveiligingscamera’s

Richt de winkel zo overzichtelijk mogelijk in, zodat jij en jouw personeel goed zicht hebben op de ingang en de rest van de ruimte. Maak gebruik van jouw etalage en zorg ervoor dat de etalage vrij zicht biedt van buiten naar binnen. Op die manier kunnen voorbijgangers makkelijk zien als er een vreemde, onveilige situatie in de winkel plaatsvindt. Dat geeft voorbijgangers ook de kans om de politie te bellen.  
Plaats beveiligingsspiegels en cameras op cruciale plekken zodat je bij binnenkomst direct een goed beeld hebt van iedereen die jouw winkel binnenkomt. Zorg er ook voor dat je deze beveiliging regelt in de “dode” hoeken, plekken die op afstand iets minder overzichtelijk zijn.  
 
Vermeld bij de ingang duidelijk dat jouw winkel beveiligingscameras heeft. Vergeet niet om regelmatig te controleren of de gekozen posities nog steeds voldoen en of de cameras ook goed werken.   

4. Plaats goede verlichting

Goede verlichting zowel binnen als buiten de locatie biedt bescherming tegen ongewenste bezoekers. Dit werkt goed tegen inbrekers en ook tegen overvallers. Verlichting voorkomt dat er moeilijk zichtbare plekken in en rondom je winkel zijn. Check regelmatig of de lichten werken.  
Je kunt ervoor kiezen om ’s avonds buitenverlichting en binnen in de winkel verlichting met bewegingssensoren te hebben. Op die manier kunnen indringers niet ongemerkt jouw winkel benaderen of binnengaan.      

5. Let goed op tijdens kwetsbare momenten

Bij een bedrijfslocatie zijn er altijd momenten waarop overvallers kunnen inspelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan openings- en sluitingstijden en momenten waarop geld in het spel is.   
Open en sluit daarom de zaak altijd met z’n tweeën. Doe bij binnenkomst direct het winkellicht aan, sluit de deur en maak een controleronde. 

Zorg daarnaast ook voor de nodige veiligheid tijdens momenten waarop geld geteld of vervoerd wordt. Tel geld altijd in een afgesloten ruimte die voor klanten en voorbijgangers buiten zicht is. Plan deze bedrijfsactiviteit ook op verschillende tijdstippen. Dit laatste is ook belangrijk wanneer geld naar de bank wordt gebracht of gehaald. Uit veiligheidsoogpunt is het verstandig als twee personen dit geldtransport doen.  

 

Bent u geholpen met deze informatie?