Skip Navigation or Skip to Content

Hoe herken ik signalen van drugscriminaliteit?

Het buitengebied en bedrijventerreinen zijn geliefd bij criminelen, omdat zij hier buiten het zicht van bewoners criminele activiteiten kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld drugscriminaliteit. Het komt regelmatig voor dat een loods op een bedrijventerrein gebruikt wordt om drugs te produceren of op te slaan. Je kent ongetwijfeld de verhalen van verborgen druglabs of grote hennepplantages die ontdekt worden. Als ondernemer wil je vanzelfsprekend niet daarbij betrokken raken. Daarom is het goed om in een vroeg stadium bepaalde signalen van drugscriminaliteit te herkennen.

Welke signalen in mijn omgeving kunnen wijzen op drugscriminaliteit?

Vaak kun je bepaalde signalen zien, horen of zelfs ruiken. Zie je veel verschillende mensen komen en gaan rond een bepaalde locatie? Gebeurt dat ook ’s avonds? Dan kan dat verdacht zijn.
Hoor je vaak ronkend of zoemend geluid? Dat kan het geluid zijn van afzuiginstallaties. Natuurlijk kunnen ook bonafide bedrijven gebruik maken van afzuiginstallaties, maar het gaat om een combinatie van signalen die jouw vermoedens onderstrepen. Ruik je daarnaast ook een afwijkende geur, vergeleken met de aanwezige bedrijven?

Heeft een vervallen loods of gebouw ineens ultramoderne beveiligingscamera’s en sloten? Dan is dat het teken van waardevolle goederen. Dat kunnen ook drugs zijn.
Zie je daarbij veel IBC-containers? Dan is het verstandig om die locatie aan de politie door te geven.  IBC staat voor Intermediate Bulk Containers. Dit zijn doorzichtige, witte of zwarte plastic containers in stalen frames. Deze industriële containers zijn bedoeld voor transport en opslag van o.a. vloeistoffen en zijn daarom erg populair onder criminelen die drugs produceren.

Als je alles bij elkaar kunt optellen, dan kun je die signalen aan de politie doorgeven.

Wat ruik je, als er drugs in de omgeving geproduceerd worden?

Een sterke en wijdverspreide wietlucht is een duidelijke indicatie van een hennepplantage. Daarnaast kunnen chemische geuren wijzen op een drugslab of vervoer- en opslagplaats voor drugs. Denk daarbij aan bijvoorbeeld amfetamines of XTC. Ruik je sterke anijs- of amandellucht, dan kan dat wijzen op de aanwezigheid van XTC.

Wat zijn amfetamines?

Amfetamines zijn synthetische drugs, die ook wel speed of pep genoemd worden. Deze drugs worden als pillen of in poedervorm verhandeld en worden vaak als partydrugs of prestatiedrugs verkocht.

Wat is XTC?

XTC is de afkorting voor het Engelse woord “ecstasy“. Deze drugs worden in drie verschillende vormen verhandeld: als pillen, poeders, maar ook als kristallen. De pillen kunnen uiteenlopende vormen, kleuren en zelfs logo’s. Deze vorm van XTC wordt vooral tijdens dance evenementen gebruikt.

Waar kan ik een melding doen, wanneer ik een drugslab of drugspand vermoed?

Meld het direct bij de politie in jouw buurt. Heb je niet gelijk het nummer van het politiebureau, dan kun je altijd naar het algemene nummer van de politie bellen: 0900-8844. Zij zullen jou doorverwijzen naar het dichtstbijzijnde bureau.

Vind je het lastig om dit te melden en doe je dat liever anoniem? Dat kan! Meld het dan anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Anoniem misdaad melden?

Is drugscriminaliteit een groot probleem in Nederland?

Ja, helaas is de drugscriminaliteit een wijdverspreid probleem in ons land. Drugs vormen een grote geldbron voor criminelen. Dat is een van de redenen dat 90% procent van de georganiseerde criminaliteit in Nederland een link heeft met drugs.
De aanpak van drugscriminaliteit is, landelijk gezien, een gebundelde aanpak door politie, justitie en gemeenten. Helaas speelt Nederland ook een belangrijke rol in de internationaal georganiseerde drugscriminaliteit als het gaat om XTC en cannabis. Daarom is er een nauwe samenwerking op internationaal niveau tussen politie, justitie en douanes, zowel binnen als buiten Europa.

Bent u geholpen met deze informatie?