Hoe voorkom ik ladingdiefstal?
Het aantal ladingdiefstallen uit vrachtwagens blijft stijgen in heel Europa, volgens TAPA EMEA (Transported Asset Protection Association, de internationale vereniging voor transportbeveiliging). In 2022 waren er zelfs 13.416 ladingdiefstallen, inclusief pogingen daartoe. Het gemiddelde schadebedrag was €140.808. Ladingdiefstal is een groot probleem voor transportbedrijven, die – naast de diefstal - ook vaak te maken hebben met schade aan het voertuig. Daarom is het belangrijk om deze vorm van criminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen.
1. Waar vinden de meeste ladingdiefstallen plaats?
Natuurlijk kunnen deze criminelen overal toeslaan, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen van wegrestaurants of in havens. Maar het komt ook vaak voor dat ladingdiefstal op het eigen terrein van het transportbedrijf plaatsvinden. Criminelen weten dat dit de plek is waar vrachtwagens geladen worden én klaarstaan om de lading te vervoeren. Een simpele manier om diefstal te bemoeilijken, is om de geladen voertuigen zoveel mogelijk in loodsen of garages te parkeren.
Zorg ook voor een goede beveiliging van het bedrijfsterrein en de panden, liefst volgens de TAPA FSR richtlijnen.
2. Wat zijn de TAPA FSR richtlijnen?
De TAPA FSR (Facility Security Requirements) richtlijnen geven aan hoe je goederen kunt opslaan en vervoeren volgens de best mogelijke beveiligingsnormen. Formeel gaat het hier om waardevolle goederen, maar is het voor een transportbedrijf toepasbaar op elke lading.
Het is raadzaam om als ondernemer hiervoor gecertificeerd te zijn, omdat je hiermee objectief aan de verzekeringsmaatschappij kunt aantonen dat jij als ondernemer de best mogelijke voorzorgsmaatregelen tegen ladingdiefstal hebt genomen.
3. Wat kunnen mijn chauffeurs doen?
Zorg er allereerst voor dat de rijpauzes zorgvuldig gepland worden, dus niet op afgelegen plekken die weinig bezocht worden.
Maak duidelijke afspraken met jouw chauffeurs die je ook formeel laat vastleggen en ondertekenen.
Geef in die overeenkomst aan wat de consequenties zullen zijn wanneer de chauffeur deze afspraken niet nakomt.
In deze afspraken staan duidelijke instructies om:
– nooit over het soort lading, routes en bestemmingen met anderen te praten;
– altijd op veilige parkeerplaatsen te parkeren;
– nooit lifters mee te nemen;
– laden en lossen op de voorgeschreven manier te doen.
Is een van jouw chauffeurs toch slachtoffer geworden van een ladingdiefstal?
Laat hem/haar dan direct contact met jouw bedrijf opnemen en aangifte doen. Is er sprake van een heterdaad? Dan kan de chauffeur 112 bellen. Als ondernemer kun jij een telefonische afspraak maken voor aangifte op een politiebureau bij jou in de buurt via telefoonnummer 0900-8844. Het is ook mogelijk om online aangifte te doen.
4. Kan ik nog andere voorzorgsmaatregelen nemen?
Het is verstandig om chauffeurs en personeel vooraf goed te screenen voordat je ze in dienst neemt. Er bestaat ook een handige website waar je vooraf gescreende chauffeurs kunt vinden: https://didb.eu/en/ Daarnaast is een securitytraining voor jouw chauffeurs, waardoor ze beter weten hoe om te gaan met een overval, een waardevolle investering: https://www.tln.nl/opleiding-criminaliteitspreventie-in-transport-en-logistiek-code-95/
5. Hoe kan ik checken of een transportbedrijf betrouwbaar is?
Neem de tijd om vooraf het transportbedrijf zorgvuldig door te lichten. Heeft het bedrijf een vast adres? Is er een vestigingsplaats die op meerdere websites vindbaar is?
Heeft het bedrijf een vast telefoonnummer en een professioneel e-mailadres?
Vraag naar én controleer ook hun preventiebeleid, beveiliging, verzekering en financiële status.
Beter te veel gecontroleerd dan achteraf beseffen dat je een diefstal wellicht had kunnen voorkomen.
6. Welke sloten kun je het beste gebruiken op vrachtwagens?
Zorg ervoor dat de achterdeuren van jouw vrachtwagen voorzien zijn van een mechanisch beveiligingsslot of een elektronisch slot, gekoppeld aan een extra slot. Hoe lastiger het is om in te breken, hoe eerder de criminelen elders gaan zoeken. Het spreekt voor zich, dat de meeste ondernemers alleen tot zulke extreme beveiliging zullen overgaan bij zeer waardevolle goederen
Wat doet Platform Veilig Ondernemen?
Onze tien regionale PVO’s bieden informatie en trainingen aan binnen de sector Transport en Logistiek, waarbij er ook gefocust wordt op het voorkomen van ladingdiefstal. Benieuwd naar wat het PVO in jouw regio hiervoor organiseert? Ga naar hun regio-website.