Skip Navigation or Skip to Content

‘Kwetsbare’ ondernemers doelwit van criminelen

30 augustus 2023
2 min leestijd

Duizenden ondernemers hadden tot 29 augustus de tijd om hun coronaschuld af te lossen of om een betalingsregeling met de Belastingdienst te regelen. Deze situatie zorgt voor veel stress bij ondernemers, die vaak ook nog te maken hebben met prijsstijgingen voor elektriciteit, gas, benzine of producten. Criminelen blijken in te spelen op deze kwetsbaarheid.

Situatie misbruikt

Criminele organisaties azen namelijk op ondernemers in crisissituaties. Ondernemers zijn wanhopig en kunnen dan grijpen naar ‘de laatste strohalm’ om hun onderneming te redden. Dat is het moment waarop de criminelen misbruik van de situatie kunnen maken en ondernemers betrekken in witwaspraktijken of drugscriminaliteit.

De georganiseerde criminaliteit duikt ook op bij ‘kwetsbare’ ondernemers na een natuurramp zoals een overstroming of aardbeving. Een recent voorbeeld: deze maand meldt de Limburgse politie dat criminelen horecaondernemers in Zuid-Limburg benaderen, die nog steeds te maken hebben met de nasleep van de overstromingen in 2021. Criminelen presenteerden zich hier ook als redders in de nood, die financiële steun aan ondernemers willen bieden.

Crimineel aanbod

Danny Frijters, hoofd van de recherche in Limburg, benadrukt in De Volkskrant dat criminelen doelbewust een tragedie willen uitbuiten voor hun eigen profijt. Locaties en ondernemers worden ingezet om geld te witwassen, drugs te huisvesten of illegale bijeenkomsten te organiseren. Zo kunnen zij hun criminele activiteiten binnen de muren van een onderneming, buiten het zicht van politie en justitie, voortzetten.

Het exacte aantal ondernemers dat ingaat op de geboden ‘hulp’, is niet duidelijk. De politie werd gealarmeerd door de ondernemers die niet ingingen op een crimineel aanbod.

De criminelen hadden hen benaderd op de volgende wijze: iemand nam indirect contact met hen op via een sms, telefoontje of briefje in de post waarin ‘hulp’ werd aangeboden. Het lijkt aanlokkelijk, maar een ‘oplossing’ op korte termijn kan verstrekkende gevolgen hebben voor jou, jouw onderneming en zelfs jouw dierbaren. Van afpersing, bedreiging tot en met  geweldpleging.

 

Onderneem actie!

Word je benaderd voor een quick fix voor jouw coronaschuld, achterstallige rekeningen?
1. Accepteer het aanbod niet
Wanneer je eenmaal toehapt, is er geen weg terug. Je belandt dan in het web van de georganiseerde misdaad.
2. Bel de Vertrouwenslijn
Hier kun je jouw situatie voorleggen en advies vragen.
3. Meld de benaderingspoging van criminelen
Wanneer je dit bij de politie meldt, kunnen zij jou ook adviseren. Daarnaast is dit waardevolle informatie, waarmee je ook andere ondernemers kunt helpen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
4. Vind je het lastig om iets te melden?
Je kunt verdachte zaken altijd anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem, telefonisch via 0800-700 of online via meldmisdaadanoniem.nl