Skip Navigation or Skip to Content

Hoe voorkom ik dat er ingebroken wordt?

Inbraken komen helaas vaak voor, niet alleen bij woningen maar ook bij bedrijfspanden. Als eigenaar of huurder van een bedrijfspand moet je daarop voorbereid zijn. Een inbraak kan grote gevolgen hebben voor jouw bedrijfsvoering, denk maar aan het verlies van goederen, apparatuur of zelfs bedrijfsinformatie. Sommige bedrijfspanden liggen buiten woonwijken en zijn onvoldoende belicht. Dit geeft gelegenheidsdieven of professionele inbrekers de kans om ongestoord hun gang te gaan.

1. Welke beveiligingsmiddelen voorkomen een inbraak?

Er is geen enkel beveiligingsmiddel dat 100% beschermt tegen inbraak, maar je kunt het de inbreker wel zo moeilijk mogelijk maken. Hoe lastiger het is om binnen te komen, des te sneller zal de inbreker afhaken. Een inbreker wil natuurlijk zo snel mogelijk ongezien en stilletjes het pand betreden.

De beste beveiliging is dan ook op die aspecten ingericht: geluid, licht en monitoring. Denk dan aan de installatie van een alarmsysteem met geluidssignalen, camerabewaking, goede verlichting en degelijk hang- en sluitwerk voor ramen en deuren.

2. Hoe bepaal ik de inbraakrisico’s van mijn bedrijfspand?

Elk bedrijfspand heeft specifieke uitdagingen als het gaat om beveiliging. Zijn er veel ramen, ligt het pand redelijk afgelegen of zijn de sloten verouderd? Voordat je maatregelen kan treffen tegen inbraak, moet je natuurlijk alle inbraakrisico’s van jouw bedrijfspand weten.
Maak daarom gebruik van een BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf, dat objectief het inbraakrisico van jouw bedrijfspand kan bepalen. Aan de hand van het inbraakrisico kunnen de juiste voorzorgsmaatregelen genomen worden om inbraak zoveel mogelijk te voorkomen.

Wanneer vinden de meeste bedrijfsinbraken plaats?

Uit onderzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt: bedrijfsinbraken gebeuren het hele jaar door en vooral in de tijdsperiode vanaf middernacht tot 4.00 uur.
De ‘favoriete’ inbraakplekken zijn ramen, deuren, maar ook daken. Zorg daarom voor een goede inbraakbeveiliging voor jouw bedrijfspand, zowel aan het pand als in de directe omgeving. Schakel daarvoor een goed beveiligingsbedrijf in en laat je informeren over alle opties.

3. Hoe weet je nu of een alarminstallatiebedrijf betrouwbaar is en kwaliteit levert?

Wanneer je via Google een bedrijf voor alarmsystemen en –installatie zoekt krijg je enorm aanbod. Niet elk bedrijf dat bovenaan in Google verschijnt is betrouwbaar of levert vakmanschap. Daarom heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid samen met experts en professionals een lijst opgesteld als toetssteen voor alarminstallatiebedrijven. Op basis van de gestelde kwaliteitseisen kunnen bedrijven zich onderscheiden door hun betrouwbaarheid en vakmanschap. Jaarlijks worden deze partijen door certificatie-instellingen getoetst en beoordeeld. Zo weet je als ondernemer zeker dat het advies, de werkzaamheden en het alarmsysteem van deze bedrijven aan de kwaliteitseisen voldoen en up-to-date zijn.

Via deze website van het CCV vind je een betrouwbaar en vakkundig alarminstallatiebedrijf bij jou in de buurt.

4. Wat is de toegevoegde waarde van een BORG-beveiligingsbedrijf?

Een BORG-beveiligingsbedrijf voldoet aan de strenge eisen voor inbraakbeveiligingsbedrijven. Zij zijn betrouwbaar en staan garant voor vakmanschap om de kans op inbraak te verkleinen. Zij ontzorgen ondernemers op de volgende punten:
– inschatten van het risico- en beveiligingsniveau aan de hand van de VRKI 2.0;
– opstellen van een passend beveiligingsplan opstellen met een combinatie van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen;
– professioneel installeren van de maatregelen.

Welke goederen worden ’t meest gestolen uit bedrijfspanden?

De buit varieert, afhankelijk van het type bedrijf. Vaak ligt de focus op apparatuur zoals computers en laptops. Er zijn helaas ook ondernemers die bedrijfswagens, gereedschap, geld en soms een complete inboedel zijn kwijt geraakt.

5. Hoe uitgebreid zou mijn verzekering moeten zijn?

Inbraken kunnen leiden tot schade binnen, maar ook aan de buitenkant van jouw bedrijfspand. Je kunt te maken krijgen met omzetverlies en soms zelfs verlies van vitale bedrijfsinformatie op gestolen computers. Zorg daarom voor een verzekering, die verschillende onderdelen van jouw onderneming dekt.

Wil je meer lezen over inbraak?

Lees meer over inbraak en over wat je moet doen als er in jouw zaak is ingebroken in de volgende artikelen van PVO:
Waar kan ik een inbraak melden?
Er is ingebroken in mijn zaak. Wat moet ik doen?

Bedrijfsleider Erwin weet hoe het is om slachtoffer te zijn van een winkelinbraak. Lees zijn ervaring:
Bedrijfsleider Erwin kreeg te maken met een inbraak, maar heeft nog veel vraagtekens

Bent u geholpen met deze informatie?