Waar kan ik een inbraak melden?
Heb je zelf met een inbraak te maken of ben je getuige van een inbraak? Dan is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk tot actie over te gaan. Hoe sneller de inbraak aan de politie wordt doorgegeven, hoe groter de pakkans is. Gaat het om een poging tot inbraak? Dan is het raadzaam om dit ook snel door te geven. Het gaat immers om een strafbaar feit, dat niet ongestraft mag blijven.
Waar moet ik een inbraak melden?
Ons advies is om jouw melding zo snel mogelijk door te geven aan de politie in jouw buurt. Heb je dat telefoonnummer niet paraat? Dan kun je altijd bellen het centraal politienummer: 0900-8844. Via dit nummer word je direct doorverbonden naar het juiste politiebureau.
Moet ik mijn verzekering bellen om inbraak te melden?
Je kunt jouw verzekering alvast op de hoogte brengen als jij het slachtoffer bent van een inbraak of poging tot inbraak. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk aangifte hiervan doet bij de politie. Jouw verzekering zal jouw zaak pas in behandeling nemen, nadat er daadwerkelijk aangifte is gedaan. Op de aangifte kun je de aangedane schade alvast vermelden. Vaak zal de verzekering een vertegenwoordiger sturen om gezamenlijk de totale schade door te nemen.
Waarom komen de meeste inbraken voor?
De meeste bedrijfsinbraken komen voor in gebieden waar de daders snel kunnen wegkomen. Denk dan aan locaties die dicht bij snelwegen of de landsgrenzen liggen, zoals bedrijfsterreinen en de buitenwijken van steden.
Waarom raadt de politie aan buiten het pand op hun komst te wachten?
Wanneer je een inbraak hebt opgemerkt, zul je altijd moeten opletten dat jouw veiligheid en die van jouw personeel niet in gevaar komt. Je weet nooit helemaal zeker of de inbreker zich nog in of rondom het pand bevindt. Blijf daarom altijd buiten staan en wacht de komst van de politie af. Daarnaast verklein je hiermee de kans dat je belangrijke sporen uitwist.
Ik heb de dader gezien, maar het is een bekende van mij. Wat moet ik doen?
Dit is een heel vervelend dilemma, maar een inbraak is een strafbaar feit. De dader heeft op verschillende manieren inbreuk gepleegd op iemands rechten. Dat mag niet ongestraft blijven. Daarom bestaat er ook de mogelijkheid om anoniem een misdaad te melden. Dat kan telefonisch of online: telefoonnummer 0800 7000 of via deze link https://melden.meldmisdaadanoniem.nl/?tags=LANG_NL,WEB_MMA#/report
Wil je meer lezen over Meld Misdaad Anoniem? Bekijk dan deze website: https://www.meldmisdaadanoniem.nl
Mag ik de dader vasthouden tot de politie er is?
De politie raadt niemand aan om voor eigen rechter te gaan spelen, maar een zogeheten ‘burgerarrest’ is geoorloofd binnen bepaalde grenzen.
Je mag voorkomen dat de vermeende dader er vandoor gaat; dwang uitoefenen of hem/haar tegen de grond houden is daarbij geoorloofd. Let daarbij wel op dat het gebruikte geweld binnen de perken blijft.
Lees meer over inbraak
Wil je meer lezen over inbraak? Bijvoorbeeld wat je moet doen als er is ingebroken in jouw zaak? Of waar je melding kan maken van een inbraak? Lees dan onze andere artikelen:
Er is ingebroken in mijn zaak. Wat moet ik doen?
Waar kan ik een inbraak melden?
Erwin, bedrijfsleider bij Welkoop Wijk bij Duurstede, weet hoe het is om te maken te hebben met een winkelinbraak. Lees zijn ervaringsverhaal: Bedrijfsleider Erwin kreeg te maken met een inbraak, maar heeft nog veel vraagtekens