Wat zijn de signalen van crimineel misbruik van mijn pand?
Verhuur je een loods, bedrijfspand of schuur? Pas op! Ook criminelen hebben panden nodig. Om crimineel geld wit te wassen, om te ‘werken’ of als dekmantel voor duistere activiteiten. Hennepteelt, productie van synthetische drugs, opslag van geld, wapens of vuurwerk, illegale prostitutie, huuruitbuiting van arbeidsmigranten, een illegale gokhal of een bedrijf als dekmantel voor illegale activiteiten. Naar schatting werden er in 2019 maar liefst 50.000 panden gebruikt voor illegale activiteiten.
Hou toezicht
Het verhuren van een bedrijfspand is zoveel meer dan een huurovereenkomst ondertekenen en de sleutel overhandigen. Zorg dat je weet wat er in en om het pand plaatsvindt. Zijn er overdag bedrijfsactiviteiten in het pand? Rij ook eens langs in de avond en leg je oor te luisteren bij de buren. Pikken zij afwijkende signalen op?
Maak vooraf afspraken met de huurder dat je met een zekere regelmaat het pand komt inspecteren. Let bij het controleren van de buitenkant van het pand of er zaken zijn die het bedrijf herkenbaar maken, zoals een logo en bedrijfsauto’s. Scan of er dingen staan die niet passen bij het type bedrijf of afval dat niet past bij de bedrijfsactiviteiten. Heeft de huurder nieuwe sloten geplaatst zodat jij er niet meer in kunt, dat is verdacht. Net als bovenmatig veel bewakingscamera’s. Of een verbouwing aan het pand waarvan jij als verhuurder niet op de hoogte bent gesteld. Luchtkanalen op het dak bijvoorbeeld, kunnen duiden op de productie van synthetische drugs.
Als je in het pand bent, let dan op of de activiteiten die je waarneemt passen bij het soort bedrijf. Komt de inventaris overeen? Check of je in alle ruimtes kunt. Als je een bepaalde ruimte niet in mag of als er geen sleutel is, dan is dat een rode vlag.
Wist je dat?
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) biedt veel informatie over signalen van crimineel gebruik van een pand, de gevolgen ervan en hoe je dat kunt voorkomen. Bekijk de online talkshows Crimineel verpand , daarvan is er ook een podcast.
Signalen van drugscriminaliteit
Regelmatig zien we de berichtgeving in de media van een opgedoekte illegale hennepkwekerij of een opgerold xtc-lab. Misschien wist de eigenaar van dat pand er niet van, maar de gevolgschade is voor hem.
Toch zal er een geur hebben gehangen die wat prijsgaf. Een wietkwekerij geeft een typerende, indringende hennepgeur af. De productie van synthetische drugs gaat gepaard met een amandel- en anijsachtige geur. Een andersoortig drugslab ruikt naar aceton. Om de geuren te verdrijven, staat er doorlopend een ventilator te brommen en zitten er in het dak ontluchtingspijpen.
Een kwekerij geeft veel warmte af, dat is voelbaar aan vloeren, muren en plafonds. Op de ramen en rolluiken, staat condens. Bij heel koud winterweer, verraden de onbesneeuwde daken dat er een constante hoge temperatuur in het pand is. Het felle licht blijft er altijd branden, daarom zijn de ramen met folie dichtgeplakt.
Aan de buitenkant kun je al direct een onderbuikgevoel ervaren. Het pand lijkt ongebruikt, toch lijkt er iemand aanwezig, maar als je aanbelt doet er niemand open. Op vreemde tijdstippen wordt er gebouwd en gesjouwd. Wie eronder woont, maakt kans op waterschade. En ineens liggen er zomaar ergens in een berm, weiland of bos vaten met afval van drugsproductie, afvoerpijpen of chemicaliën.
Signalen van illegale prostitutie, mensenhandel of uitbuiting
Daar waar mensen worden uitgebuit, is het verloop groot. Personen verblijven vaak maar een paar dagen in het pand. Vrouwen die worden geëxploiteerd in de prostitutie, lopen er schaars gekleed bij. Rondhangende mannen bewaken het pand, halen er geld op of zijn uit op seksueel contact. Jonge vrouwen die de Nederlandse taal niet of nauwelijks machtig zijn, worden opgehaald of teruggebracht. Ze kennen hun adres niet, maar worden wel op dit adres met seksadvertenties online aangeboden.
In het pand zijn nauwelijks meubels, maar wel veel bedden en matrassen. Het huis is overbewoond en de omstandigheden zijn bar. De aanwezigen hebben hun legitimatiebewijzen niet in eigen bezit, ze komen angstig over en hebben geen idee van waar in Nederland ze eigenlijk zijn of voor wie ze werken. Sommigen willen geen vragen beantwoorden over hun woon- en werkomstandigheden en laten dat over aan een derde. Niet zelden dragen mensen die worden uitgebuit sporen van geweld, zoals blauwe plekken, brandwonden of tatoeages waar ze zelf niet voor hebben gekozen.
Signalen van malafide bedrijven
Arbeidsuitbuiting hangt samen met bedrijven met een kwaadwillende bedrijfsvoering. Zoals een bedrijf dat dient als dekmantel voor een illegaal of malafide bedrijf. Zo’n bedrijf heeft een opmerkelijke ligging, is vaak gesloten en er is maar weinig voorraad. Zo’n bedrijf trekt nauwelijks klandizie en er werken opvallend weinig of juist veel mensen. De dure verbouwingen staan niet in verhoudingen tot de klandizie of omzet. Er is geen bedrijfswebsite.
De eigenaar is nooit aanwezig, het is onduidelijk wie het bedrijf runt of het bedrijf wisselt vaak van eigenaar. Een eigenaar start in korte tijd meerdere bedrijven. In de directe omgeving van het bedrijfspand vindt veel criminaliteit plaats, bekende criminelen zijn er klant, er is overlast en er kunnen meldingen zijn van illegaal gokken.
Vermoeden
Heb je een vermoeden van criminaliteit in en rond een pand? Dat kun je op verschillende manieren kenbaar maken. Vertel het aan de wijkagent. Als je daar nog geen contact mee hebt, kun je deze hier vinden. Je kunt ook de politie bellen via nummer: 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Ongebruikelijke transacties meld je bij de Financial Intelligence Unit.